Доступність посилання

ТОП новини

ПАРЄ: політичні лідери України здатні розв''язати конфлікт


Наталія Вікуліна Страсбург, 18 квітня 2007 (RadioSvoboda.Uа) – Парламентська Асамблея Ради Європи занепокоєна нинішньою політичною кризою в Україні і переконана, що цю кризу можна вирішити тільки у суворій відповідності до Конституції. Про це йдеться у проекті резолюції ПАРЄ, який депутати обговорюватимуть на слуханнях з українського питання в четвер.

Ганне Северинсен і Ренате Вольвенд
Нинішню ситуацію спричинила неповна конституційна і політична реформа 2004 року, вважають доповідачки ПАРЄ з питань України Ганне Северинсен і Ренате Вольвенд. У підготованому проекті резолюції вони вказують, що українським урядам систематично не вдавалося проводити послідовну політику, підкріплену значними юридичними, адміністративними і економічними реформами. Автори проекту резолюції кажуть, що законодавці, у свою чергу, не впоралися зі створенням додаткового конституційного законодавства, яке б встановлювало “правила гри” і дало змогу правовим інституціям гарантувати демократичні права і свободи та підтримувати політичну конкуренцію.

Суворо дотримуватися Конституції

Северинсен і Вольвенд вважають, що сьогоднішню складну кризу в Україні можна вирішити, тільки якщо суворо дотримуватися Конституції. В одному з пунктів проекту резолюції доповідачки пишуть, що слід гарантувати і поважати повноваження Конституційного Суду.

В коментарі українським журналістам доповідачка Вольвенд сказала: “Після того, як я мала особисту розмову з вашим прем''єр-міністром, після того, як я почула його промову та мала бесіду з членами української делегації, я думаю, що найбільш розумним шляхом просування вперед було б дочекатися рішення Конституційного Суду України. А поки Конституційний Суд працює над рішенням, сторонам слід спробувати сісти за круглий стіл”.

Ренате Вольвенд і Ганне Северинсен пропонують у проекті резолюції порекомендувати українським лідерам вжити конкретні кроки, щоб викорінити причини кризи і запобігти подальшим перепонам у роботі демократичних інституцій.

Багатостороння допомога Україні

Доповідачки пишуть у проекті, що Асамблея впевнена: політичні лідери України цілком здатні розв''язати внутрішній конфлікт швидко, демократично і легітимним шляхом.

Про прагнення Ющенка і Януковича знайти компроміс Северинсен зазначила: “Я впевнена, що якщо два Віктори так думають, ми будемо дуже це вітати. Принаймні, я це привітаю у своїй промові”.

Водночас Северинсен і Вольвенд пропонують, щоб Парламентська Асамблея в резолюції щодо України висловила готовність запропонувати багатосторонню допомогу Україні подолати її проблеми.

Матеріали до теми:

• Опозиція закликає українців зібратися на «другий Майдан» • Конституційний Суд вже другий день поспіль розглядав справу про відповідність Основному законові Указу Президента про розпуск парламенту • Опозиційні депутати складуть свої повноваження в четвер • Опозиція діє • Перспективи імпічменту • Янукович каже, що не боїться нових виборів і не виключає імпічменту Ющенка • Перший крок до рішення. КС розпочав вирішувати долю парламенту

• ФОТОРЕПОРТАЖ, 18.04.2007: Українські кольори в об''єктиві «Свободи»
XS
SM
MD
LG