Доступність посилання

ТОП новини

США різко засудили «ракетну атаку проти Грузії», а Росія називає грузинські заяви провокацією


Держдепартамент США закликав якнайшвидше з’ясувати обставини інциденту 6 серпня. Вашингтон наголошує також на необхідності для Москви та Тбілісі знайти шляхи мирного розв’язання грузинсько-осетинського конфлікту.


«Сполучені Штати засуджують ракетний удар проти Грузії, що мав місце 6 серпня. Ми відзначаємо, що Грузія продовжує проявляти стриманість, незважаючи на цей повітряний напад, і закликаємо терміново вияснити факти навколо даного інциденту, а також закликаємо відповідні сторони повністю співробітничати з розслідуванням, яке проводять уряд Грузії та ОБСЄ», – мовиться у заяві речника Державного департаменту США Шона МакКормака.

У четвер начальник російського Генштабу Юрій Балуєвський заявив, що Грузія сфабрикувала інформацію щодо порушення свого повітряного простору російськими літаками.

За словами Балуєвського, заяви офіційного Тбілісі є «провокацією проти Росії».

А Тбілісі заявляє про нові докази того, що територію Грузії обстріляли саме літаки з Росії. Про додаткові свідчення повідомив у середу міністр закордонних справ Грузії Ґела Бежуашвілі: «Важливо, що ми також отримали дані з радіолокаційних станцій цивільної авіації, і вони збігаються з даними з радарів, які ми отримали від міністерства оборони. Отож це ще підсилює наші аргументи – що цей факт дійсно стався і літаки дійсно прилетіли з півночі».

За його словами, представники миротворчих сил і спостерігачі ОБСЄ в зоні грузинсько-південноосетинського конфлікту теж підтвердили, що літаки прилетіли до Грузії з півночі і повернулися в тому ж напрямку.

Грузія вимагає негайно скликати засідання Ради Безпеки ООН, щоб обговорити понеділковий інцидент, заявив Ґела Бежуашвілі.

Росія від понеділка постійно заперечує звинувачення Грузії і запевняє, що її літаки в той час у регіоні не літали, і говорить про «провокацію».

6 серпня, за грузинськими даними, два російські військові літаки порушили її повітряний простір і вистрілили протирадіолокаційну ракету Х-58 російського виробництва, яка не вибухнула.

Помічник держсекретаря США у справах Європи і Євразії Данієл Фрід повідомив Радіо Свобода, що в Вашинґтоні перебувають у тісному контакті з грузинською владою, яка вже ознайомила американців із наявними доказами.

«Докази, як виглядає, свідчать, що там був проліт (над територією Грузії), було вторгнення», – сказав він.

США, Європейська Комісія і Організація з безпеки і співпраці в Європі закликали Росію і Грузію до стриманості на час розслідування інциденту.

Президент Грузії Михеїл Саакашвілі звернувся до міжнародного співтовариства із закликом зупинити тих, хто стоїть за цим бомбардуванням: «Цей інцидент, я думаю, що кожний розуміє, – складова одного ланцюга: кібератака на Естонію, бомбардування грузинської території в березні (що тоді не отримало розвитку через тверду позицію міжнародної спільноти). Люди, котрі чинять це, я не хотів би тут розкидатися обвинуваченнями, але, звичайно, є ж люди, що діють у такий спосіб, щоб зробити це знову, і у своїй безкарності дійти ще й до чогось гіршого. Ви розумієте, ми всі разом мусимо зупинити такі дії, щоб потім не було запізно».

Михеїл Саакашвілі також зазначив, що такі провокації розраховані на сіяння паніки, розкол суспільства і зміну політичного курсу Грузії.

Матеріали до теми:

• Михеїл Саакашвілі: Міжнародне співтовариство має дати оцінку діям Росії • Президент Грузії закликає Європу засудити Росію і звинувачує Москву в провокуванні паніки в його країні • Спостерігачі ОБСЄ і миротворці розслідують інформацію щодо порушення російськими літаками повітряного простору Грузії • Грузинський міністр звинувачує Росію в агресії • Грузія обвинуватила Росію у ракетному бомбардуванні грузинської території
XS
SM
MD
LG