Доступність посилання

ТОП новини

Чи вийде з Януковича де Ґолль?


Віктор Янукович під час офіційного візит до Франції, Париж, 7 жовтня 2010 року
Віктор Янукович під час офіційного візит до Франції, Париж, 7 жовтня 2010 року

Київ – Про цілі візиту Віктора Януковича до Франції, обличчя України в очах французьких політичних експертів та про спільні інтереси двох країн говорили у п’ятницю учасники відеомосту між Києвом і Парижем, який організував Інститут світової політики. Особливу увагу зосередили на політичних змінах в Україні та поверненні до старої Конституції 1996 року, що, за словами деяких експертів, робить політичні системи України та Франції схожими. Та чи стати Януковичу українським Шарлем де Ґоллем?

Візит Віктора Януковича не є простим дружнім жестом, вважає директор Інституту світової політики Альона Гетьманчук. Показовим є те, що цей візит відбувся під час важливих політичних змін в Україні, каже вона.

«Можливо, це можна класифікувати як своєрідну легітимізацію тих подій і тих рішень, які приймаються в Україні і Конституційним Судом, і нових законодавчих ініціатив, таких як закон про Кабінет Міністрів, і всіх тих інших кроків, які знову ж таки є досить неоднозначними. І таке рукостискання з Ніколя Саркозі звичайно ж дає можливість легітимізувати такі дії та рішення, – зауважила Альона Гетьманчук.

Віктор Янукович та Ніколя Саркозі
Віктор Янукович на зустрічі з Ніколя Саркозі зауважив, що після останнього рішення Конституційного Суду, «Україна та Франція мають схожі політичні системи і це дає надію на посилення ефективної співпраці».

За словами директора Інституту світової політики, такі фрази звучать спеціально для того, аби у світі ситуацію в Україні не вважали далекою від демократії. Альона Гетьманчук нагадує, що коли Франція переходила до президентської форми правління за часів Шарля де Ґолля, також постало питання змінити конституцію, французи провели плебісцит. В Україні думки народу, змінювати конституцію чи ні, так і не запитали.

Тож порівнювати Януковича з де Ґоллем, як це роблять деякі політологи, м’яко кажучи зарано, вважають експерти. Український Президент теж виступає за позаблоковий статус України, як де Ґолль свого часу вивів Францію з НАТО.

Україна не розуміє свого значення в Європі

Шарль де Голль
Віктор Янукович

Але «де ґоллівська» модель країни не може бути ідеальною для України, зауважує Філіп де Сюремен, колишній посол Франції в Україні. Країна має зважати на власні внутрішні та зовнішні обставини та проблеми і будувати власну модель.

«Україна запізнилася сама в розумінні свого стратегічного значення в центрі Європи. Я порівнюю з іншими країнами. Наприклад Литвою, де я теж був послом, яка одразу ж зрозуміла значення її існування і створила якомога більше посольств. Для України – це зайняло набагато більше часу», – зазначив Філіп де Сюремен.

Що ж до інтересу України до Франції, то Віктор Янукович одразу ж заявив, що саме Франція є для України найважливішим партнером. Експерти ж дивуються, чому саме Франція тепер на першому місці для України?

Політолог Олексій Семенюк, говорить, що об’єктивно кажучи, першочерговим партнером в економічній площині є Німеччина та Польща. «А от щодо політичного виміру, справді, щодо наших відносин із Європейським Союзом, для нас Франція є дуже важливою, з погляду лобістських можливостей Франції на рівні європейською бюрократії», – зауважив політолог. Саме Франція виступила 2007 року з пропозицією угоди про Асоціацію України та ЄС, прискорити реалізацію якої, за словами Віктора Януковича, і домагається Україна.

Щодо французьких інтересів в Україні – якщо Україна бачить у Франції потужного політичного та економічного партнера, то французька сторона більше говорить про меркантильний інтерес, говорить заступник посла Франції в Україні, Мікаель Ру.

«Франція має понад 160 своїх підприємств в Україні. Це перш за все банківський та аграрний сектор. Також дуже потужною є сітка супермаркетів, які розвиваються в Україні, такі, наприклад, як «Ашан». Скоро відкриються й інші супермаркети. Взагалі Франція є другим найпотужнішим європейським інвестором в Україні», – зазначає Мікаель Ру.

Дипломат також наголошує, що для французьких бізнесменів важливою є економічна стабільність в Україні, яка гарантуватиме безпеку їхніх інвестицій та дозволить вкладати гроші у довготривалі проекти. А також адекватність судів та чиновників, на яких останнім часом все частіше нарікають французькі інвестори.
  • Зображення 16x9

    Валентина Аксьонова

    Співпрацює з Радіо Свобода з травня 2010 року. Працює для програм «Свобода сьогодні», «Європейська свобода», «Ранкова свобода» та «Лінія уваги». З 2009 року автор та ведуча програми «Сурма» на Національному Радіо. Має досвід роботи в гарячих точках, зокрема в Грузії в серпні 2008 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG