Доступність посилання

ТОП новини

Українець причетний до атак китайців на Google? (Європейська преса)


Прага – Деякі європейські газети повідомляють, що у підготовці китайських кібершпигунів у Цзіньяні, котрі атакували цього тижня електронну пошту компанії Google, міг брати участь український викладач.Колишній міністр закордонних справ України, а нині опозиціонер Борис Тарасюк заявив західним журналістам, що проведення в Україні Євро-2012 сприятиме євроінтеграції держави і протистоянню натиску на Київ з боку Росії. Газети також інформують, що між «Україною і Росією назріває торгова війна» у зв’язку із новими антидемпінговими заходами Митного союзу під проводом Росії.

Лондонська «Ґардіан» інформує, що до широкомасштабної кібератаки цього тижня користувачів електронної пошти американської компанії Google причетні учні професійно-технічної школи зі стародавньої столиці Китаю Цзіньяну. У цій школі, яка йменується Ланьцзянь, навчається до 20 тисяч учнів щороку, і заклад цей виглядає як величезна кухня і крамниця одночасно, бо готують тут переважно кухарів, перукарів. Школа ця «прославилася» ще минулого року, коли була у числі підозрюваних в кібернападі на інфраструктуру Google, пов’язану з китайськими активістами у сфері прав людини. «Ґардіан» також повідомляє, що професійно-технічна школа Ланьцзянь є одночасно базою для підготовки програмістів для армії Китаю, і в Цзиньяні функціонує також радіорозвідувальне бюро китайської армії. Лондонська газета зауважує: «Повідомлення, пов’язане з анонімними джерелами, близькими до розслідування кібератаки, натякало, що цей напад на пошту Google був пов’язаний із конкретним класом у Ланьцзянь, в якому викладав український професор. Це прослідковувалося під час атак до однієї з комп’ютерних адрес у комп’ютерному класі школи». Не виключено, йдеться у статті, що згадана школа в Цзіньяні використовується як прикриття для влади Китаю, і якщо «комп’ютери ці не будуть відкриті для розслідування, то буде важко щось визначити».

Колишній міністр закордонних справ України і один з лідерів української опозиції Борис Тарасюк дав інтерв’ю польській «Ґазеті Виборчій», в якому стверджує, що Україна встигає у цілому підготуватися до Євро-2012. Тарасюк зауважив, що підготовка до чемпіонату Європи з футболу значно прискорила в Україні будівництво доріг, готелів, всієї інфраструктури держави. Один із чільників української опозиції також висловив побоювання, що «влада Віктора Януковича хоче перекрити регрес у демократії в Україні приготуваннями до Євро-2012 . Те ж стосується, на думку Тарасюка, і ситуації економічної: «...людям у цілому не живеться краще, а влада трактує Євро як пріоритет, котрий відсуває на другий план економічні проблеми». За словами Тарасюка, підготовка до Євро-2012 сприяє зближенню України з ЄС та укладенню угоди про зону вільної торгівлі, що «допомагає Києву протистояти натискові з боку Росії та Митного союзу під проводом Москви».

Московська «Незавісімая газета» попереджає, що «між Україною і Митним союзом під проводом Росії назріває торгова війна: до кінця червня члени Митного союзу планують задіяти антидемпінгові і захисні заходи, які до сьогодні застосовувалися стосовно українських товарів лише в Росії». Мова йде про обмеження на ввіз із України продукції металургії і машинобудування. Якраз ці галузі найбільш важливі для державного бюджету України. Українські політики вже почали погрожувати Митному союзові заходами у відповідь. Експерти кажуть, що рішення Митного союзу мають політичний характер і пов’язані з відмовою Києва від членства в цьому об’єднанні та планами економічного зближення з Євросоюзом. Йдеться також про те, що ці рішення Митного союзу ухвалюються за вказівкою з Москви. Експерти також не виключають ескалації превентивних заходів з боку Києва і початку торгової війни. Очікується, що ситуація буде обговорюватися 7 червня в Москві під час роботи українсько-російської міжурядової комісії з економічної співпраці.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG