Доступність посилання

ТОП новини

Тальявіні про переговори у Мінську: прогрес є, прориву немає


Гайді Тальявіні
Гайді Тальявіні

У Мінську без прориву завершився черговий раунд консультацій Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі та трьох її робочих підгруп.

За підсумками переговорів спеціальний представник ОБСЄ Гайді Тальявіні заявила: «Усі ці питання непрості. Думаю, що можна сказати, що усі робочі підгрупи працювали конструктивно і досягли прогресу. Але щоб був прорив – це треба заслужити. Ми ще до цього не дійшли. Але прогрес був досягнутий, атмосфера також була більш конструктивною, ніж на попередній зустрічі».

За її словами, контактна група заслухала звіт представників робочих підгруп, обговорила порядок денний наступної зустрічі з їхніми координаторами, питання організації подальшої праці, а також провела консультації з представниками донецьких і луганських сепаратистів.

Чергова зустріч усіх підгруп та Тристоронньої контактної групи відбудеться вже наступного тижня.

Тальявіні заявила також, що вона завершує свій мандат і питання про її наступника не тільки обговорюється, а вже відбувається його призначення.

Про завершення зустрічі учасників Тристоронньої контактної групи повідомляють також сепаратисти, проте повідомляють без подробиць.

Як раніше повідомляла речниця представника України Леоніда Кучми Дарія Оліфер, на зустріч контактної групи запрошували представників угруповань «ДНР» та «ЛНР». На засіданні планувалось заслухати доповіді координаторів від ОБСЄ підгруп з питань безпеки, а також з гуманітарних та політичних питань. Ці три підгрупи з загалом чотирьох також сьогодні провели засідання, які відбувалися у закритому для преси режимі.

Останнє засідання контактної групи, заплановане 2 червня, тоді перенесли. Натомість тоді у Мінську відбулося засідання чотирьох робочих підгруп з політичних, економічних, гуманітарних питань та проблем безпеки.

Пізніше представник України у контактній групі Леонід Кучма повідомив, що Росія наполягає на розширенні формату Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання в частині Донбасу через участь у ній як окремих сторін також представників угруповань «ДНР» і «ЛНР», які нині мають там лише дорадчий голос.

Тристоронню контактну групу створили за результатами переговорів керівників країн «нормандської четвірки» – України, Росії, Німеччини і Франції. Її членами є Україна, Росія і ОБСЄ. У частині засідань групи також беруть участь представники донецьких і луганських сепаратистів.

XS
SM
MD
LG