Доступність посилання

ТОП новини

Новий мирний план для Абхазії: ніхто не готовий до поступок


Блок-пост російських миротворців у верхній частині Кодорської ущелини, 11 липня 2008 р.
Блок-пост російських миротворців у верхній частині Кодорської ущелини, 11 липня 2008 р.

Прага – Новий мирний план для Абхазії, який пропонує Німеччина, передбачає низку кроків на подолання конфлікту, які вимагатимуть серйозних поступок від його сторін. Наразі виглядає, що жодна з цих сторін до цього не готова. Із цим планом нині перебуває в Грузії і в Абхазії міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр. Далі він вирушає з цим планом до Росії.

У самопроголошеній і ніким не визнаній Абхазії не раді з плану, який подав високий представник Німеччини. Абхазький президент Серґей Баґапш просто назвав його «неприйнятним». Таким словом у Сухумі називають будь-який документ, у якому є хоч натяк на Абхазію як частину Грузії, а не як на незалежну державу, за яку вона сама себе вважає. І, за словами абхазького керівника, Абхазія не збирається обговорювати такий свій статус.

Трохи дипломатичніше висловив ту саму думку міністр закордонних справ абхазького уряду Серґей Шамба. «У цьому плані є, звичайно, позитивні чинники, але загалом цей план неприйнятний. Тому ми кажемо, що його треба доопрацьовувати», – сказав представник сухумської влади.

Напередодні Франк-Вальтер Штайнмаєр представляв план керівникам Грузії. Але й вони знайшли в ньому неприйнятні для себе моменти – наприклад, пропозицію взяти зобов’язання не вдаватися до сили. Тбілісі вважає, що така угода з Абхазією була б рівнозначна визнанню її незалежності.

До того ж, Грузія й так не збирається нападати на Абхазію, стверджують у Тбілісі. Президент Грузії Міхеїл Саакашвілі після детального знайомства з планом керівника німецького зовнішньополітичного відомства заявив: «Головна зброя нашого самозахисту – не танки, літаки чи гармати… Наша головна зброя – це те, що ми успішна демократична держава. Зараз існують спроби дискредитувати такий образ Грузії. Але, я думаю, це вже запізно робити».

У Москві ж, яку Тбілісі вважає за фактичну сторону конфлікту, причому на боці Сухумі, ще до ознайомлення з повним планом Німеччини теж висловлювали застереження щодо деяких його моментів.

Німецький план має підтримку у світі

За повідомленнями, цей план передбачає на першій стадії підписання сторонами абхазького конфлікту угоди про відмову від застосування сили (чого не бажає Тбілісі) і повернення до Абхазії всіх грузинських біженців із цього регіону (а цього не бажає Сухумі, бо цих біженців до чверті мільйона – більше, ніж усього нинішнього населення Абхазії, і незрівнянно більше, ніж самих абхазів). А ще прив’язку цих двох пунктів до себе в одній стадії критикує Москва.

Друга стадія мала б десь від 2010 року зосередитися на повоєнній відбудові регіону, задля чого Німеччина пропонує зібрати міжнародну конференцію донорів.

І лише на третій стадії, терміни якої не визначені, мали б вирішувати статус Абхазії у складі Грузії.

План, який пропонує Німеччина, має підтримку Європейського Союзу, заявив Франк-Вальтер Штайнмаєр. Як повідомляють, схвалюють його і у США.

Німеччина нині головує в так званій Групі друзів Грузії під егідою Генерального секретаря ООН, яка намагається досягти залагодження конфліктів у сепаратистських регіонах Грузії – Абхазії й Південній Осетії. Її створили свого часу Велика Британія, Німеччина, Франція і Сполучені Штати. Пізніше до Групи додали й Росію.

Світова спільнота розгляне чергове російське порушення

У понеділок, уже після закінчення нинішньої місії німецького міністра, Рада Безпеки ООН має зібратися на засідання, щоб на вимогу Грузії розглянути останнє порушення з боку Росії.

Йдеться про інцидент, коли кілька російських бойових літаків здійснили на початку липня 40-хвилинний політ у повітряному просторі Грузії над Південною Осетією.

Це сталося якраз напередодні приїзду до Грузії державного секретаря США Кондолізи Райс.

Цього разу Росія вперше визнала, що порушила грузинський кордон – мовляв, для того, щоб попередити «воєнне вторгнення» грузинських військ до південноосетинського регіону.

У відповідь Грузія відкликала з Москви свого посла для консультацій, що є однією з найсильніших форм дипломатичного протесту.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG