Доступність посилання

ТОП новини

Чи наблизило святкування 1020-річчя Хрещення до створення в Україні єдиної церкви?


Юлія Жмакіна

Київ – Від цього року 28 липня в Україні святкуватимуть День Хрещення Русі. Указ про це на хвилі масштабного святкування 1020-ї річниці цієї події підписав Президент Віктор Ющенко. Нині оглядачі запитують, як вплинув візит Вселенського патріарха до Києва на ситуацію з православними церквами в Україні і чи слід очкувати «церковної революції»?


Повного зібрання патріархів усіх 15 помісних православних церков світу у Києві так і не було. Крім Вселенського патріарха, предстоятеля Константинопольської православної церкви і Московського патріарха на святкування 1020-річчя Хрещення Київської Русі приїхали лише предстоятелі Грецької та Албанської церков. Багато хто з оглядачів вбачає у цьому «руку Москви».

Патріархи роз’їхалися з Києва. Лише глава Російської православної церкви Алексій ІІ, який за порадами лікарів скасував свій візит до Донецька, сьогодні зранку відслужив святкову літургію у Києво-Печерській Лаврі. У літургії взяв участь лідер української опозиції Віктор Янукович.

Ющенко: «В Україні постане національна помісна церква»

Президент Віктор Ющенко у суботу на Софійському майдані відверто попросив Вселенського патріарха про благословення на створення єдиної помісної церкви

«Я вірю у те, що як Божий Дар, як історична правда, як історична справедливість – в Україні постане національна помісна церква. Я вірю і прошу, Ваше Всесвятосте, Вашого благословення», – промовив Віктор Ющенко.

«Анексія» – саме це слово вжив Варфоломій І, коли згадував перехід української церкви під крило Москви 1686 року.

«Церква-Мати має не тільки право, а й обов'язок підтримувати в межах усталеної православної традиції будь-яку конструктивну і перспективну пропозицію, яка б якнайшвидше ліквідовувала небезпечні поділи в церковному тілі, «щоб зло не стало більшим» для Святої Церкви в Україні і для Церкви взагалі», – зазначив Варфоломій І.

Таку заяву Вселенського патріарха у Києві прихильники створення єдиної помісної церкви сприйняли з оптимізмом, попри відсутність зримих результатів, каже експерт Ігор Жданов.

«І тут дуже важливо не опускати руки, а далі працювати у цьому напрямку: звертатися далі до Варфоломія І, працювати з проукраїнськи налаштованим духовенством УПЦ (Московського патріархату), працювати з Київським патріархатом для того, щоб дійсно створити автокефальну українську церкву», – наголошує експерт.

«Ніхто ззовні за нас це не зробить»

Святкування 1020-річчя Хрещення Русі і заяви, що пролунали у Києві, дають змогу об’єктивніше оцінити ситуацію і реалістичніше поглянути на шлях, яким має йти українська церква до своєї єдності і визнання свого статусу у православному світі православними церквами в Україні, каже єпископ УПЦ (Київського патріархату) Євстратій. І на швидку церковну революції очікувати не слід.

«Багато хто втомився від постійної боротьби і очікував, що ззовні буде привнесений мир в українську церкву. Але, зрештою, ми маємо зрозуміти, що доки українці не порозуміються з українцями, доки наше суспільство не об’єднається довкола одних цінностей, одних ідеалів, ніхто ззовні за нас це не зробить», – зауважив єпископ Євстратій.

Тим часом Патрiарх Російської православної церкви Алексiй II у день відзначення 1020-рiччя Хрещення Русi у Києві закликав «українських розкольників» повернутися в лоно канонічної Православної церкви.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG