Доступність посилання

ТОП новини

У Мінську судять адвоката Бадрі Патаркацишвілі


Емануіл Зельцер
Емануіл Зельцер

Мінськ – Довкола спадщини померлого грузинського олігарха Бадрі Патаркацишвілі розгортається детективна історія, причому відразу в різних містах світу: Тбілісі, Лондоні, Нью-Йорку. Несподівано до цього списку приєднався Мінськ. Там розпочався судовий процес проти колишнього адвоката Патаркацишвілі, громадянина США Еммануїла Зельцера.

12 березня, невдовзі після смерті мільярдера Бадрі Патаркацишвілі, його адвокат Еммануїл Зельцер разом із секретаркою Владленою Функ вирушили до Мінська. Начебто в Патаркацишвілі в Білорусі залишилося якесь майно, яке потрібно було негайно переоформити. Ідею поїздки та власний літак їм дав опальний російський олігарх Борис Березовський, колишній друг та діловий партнер Патаркацишвілі.

Перед цим вдова Патаркацишвілі Іна Гудавадзе надіслала до прокуратури Білорусі заяву, що пан Зельцер начебто виробив фальшиві документи щодо майна її померлого чоловіка. І Зельцера разом із секретаркою співробітники білоруського КДБ зарештували прямо в мінському аеропорту. Йому відразу інкримінували підробку документів, а пізніше – контрабанду наркотичних речовин та технічне шпигунство проти Білорусі. Наркотики знайшли в ліках Зельцера проти подагри. Загалом Зельцеру та його секретарці загрожує до 7 років ув’язнення.

Інформація про перебіг слідства увесь час була дуже скупа. Судовий процес оголошено закритим, зі всіх учасників процесу взято підписку про нерозголошення подробиць суду. На процес не допустили брата Зельцера Марка, який живе в Сполучених Штатах.

«Я думаю, що все куплене Березовським»

Говорячи про ситуації з братом, Марк Зельцер зазначив: «Я думаю, що все куплене Березовським. Все куплене. Я не здивуюся, коли на суд прибудуть свідки, яких пошле Березовський. Йому потрібно ізолювати мого брата, бо він був адвокатом Патаркацишвілі... Все через гроші. Патаркацишвілі залишив заповіт, за яким всі його статки передаються родині. За ним Березовському нічого не дістається. А Березовський вважає, що він був 50-відсотковим партнером Патаркацишвілі. Документів про це він не має, ось він і вирішив все організувати і знайшов таку країну в Європі».

Спадщина Патаркацишвілі – близько 12 мільярдів доларів. Претендентів на ці гроші виявилося немало. Але пан Березовський публічно не наголосив, що він особисто теж на них претендує. Тим не менше Березовський активно співпрацював зі слідчими білоруського КДБ, які приїздили до нього в Лондон у справі Зельцера. Це підтвердив сам Борис Березовський. При цьому він спростовує свою причетність до цієї справи, що начебто він організував арешт Зельцера.

«Щодо Зельцера я багато разів давав коментарі – це абсолютний шахрай міжнародного класу, який обманув тисячі людей у США і не тільки. Але давайте почекаємо рішення суду і побачимо, які звинувачення проти Зельцера обґрунтовані, а які ні», – заявив Борис Березовський.

Зведений брат Патаркацишвілі Джозеф Кей теж переконаний, що замовником справи проти Зельцера є Борис Березовський. Пан Кей стверджує, що Березовський загрожував йому особисто, вимагаючи половини спадщини Патаркацишвілі.

Білоруська влада проігнорувала прохання держдепартаменту США

У будь-якому випадку проблему спадщини грузинського олігарха в мінському суді вирішено не буде. Зате в руках білоруського судді залишається доля американського громадянина Еммануїла Зельцера та його секретарки Владлени Функ, громадянки Росії.

За повідомленням посольства США в Мінську, у пана Зельцера дуже поганий стан здоров’я, його життя під загрозою, держдепартамент США звертався до офіційного Мінська з проханням звільнити пана Зельцера на засадах гуманності. Але білоруська влада проігнорували цей запит. На думку мінських правозахисників, пан Зельцер може стати заручником у протистоянні США та Білорусі.

(Мінськ – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG