Доступність посилання

ТОП новини

Зміни в найближчому оточенні Лукашенка – на користь його сина


Голова Адміністрації президента Владімір Макєй та Віктор Лукашенко, син президента, 16 липня 2008 р.
Голова Адміністрації президента Владімір Макєй та Віктор Лукашенко, син президента, 16 липня 2008 р.

Мінськ – Президент Білорусі Олександр Лукашенко провів ротацію серед керівництва своєї адміністрації. На думку більшості експертів, від цього виграв його старший син Віктор, який працює помічником батька з національної безпеки.

Останній рік президент Білорусі проводить наймасштабніше за час свого правління кадрове оновлення. Із влади пішли всі політики, які допомагали пану Лукашенку отримати президентські повноваження у 1994 році. Останнім минулого тижня пішов секретар Ради безпеки Вітор Шейман, якого в Мінську вважали «сірим кардиналом».

Тепер ключові посади посіли люди, наближені до старшого сина президента – Віктора Лукашенка. Багато хто гадав, що і сам Віктор може зайняти другу чи третю посаду в державі, але наразі цього не сталося. Вакантні посади секретаря Ради безпеки та голови КДБ зайняли люди з першого ешелону спецслужб. А найбільш цікавим виглядає призначення головою президентської адміністрації кадрового дипломата Володимира Макея.

Упродовж трьох років пан Макей був представником Білорусі в Раді Європи у Страсбурзі, пізніше керував управлінням загальноєвропейського співробітництва МЗС Білорусі. Мав контакти з опозицією. Останні 8 років був помічником президента Лукашенка.

Лідер опозиційної Об'єднаної громадянської партії Анатолій Лябедзька, який добре знайомий з новим головою адміністрації президента Білорусі, зауважив: «Я мав зустрічі з паном Макеєм під час роботи в Парламентський Асамблеї Ради Європи. Як людина він викликав певні симпатії. Він ніколи не цурався зустрічей з політичною опозицією, демонстрував прихильність до європейських цінностей. Разом з тим, це людина – близька до Віктора Лукашенка, з його команди».

Лукашенко хоче почати діалог із Заходом з чистого аркуша?

Анатолій Лябедзька впевнений, що білоруська влада зараз має намір використати кадрові зміни – те, що пішли з влади найбільш одіозні, причетні до зникнень опонентів Лукашенка люди, – щоб спробувати почати діалог із Заходом з чистого аркуша.

Мінський політолог Віталій Сіліцький вважає, що саме Володимир Макей наразі стане новою візиткою білоруського режиму та посередником у діалозі із Заходом. Він впевнений, що пан Макей має вплив на білоруському владному олімпі, зокрема він згадав, що цього року саме після доповіді Макея, із тюрми на поховання дружини випустили відомого білоруського політв’язня, екс-кандидата на виборах президента Олександра Казуліна.

«Вся влада залишається в одних руках»

Проте, розраховувати на якісь реальні зміни та справжню лібералізацію білоруського режиму в зв'язку з перестановками на вищих щаблях влади не варто, переконаний колишній голова Верховної Ради Білорусі Мечислав Гриб.

«Вся влада залишається в одних руках. Кого й куди будуть переставляти – немає значення. Можна чиновників міняти як завгодно, але сама система влади залишається старою», – каже він.

Тим часом у білоруському політикумі подейкують, що на наступних президентських виборах 2011 року знову балотуватиметься Олександр Лукашенко, а через 5 років, у 2016-му, – його син Віктор, який далі набирає політичну вагу.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

XS
SM
MD
LG