Доступність посилання

ТОП новини

Рішення відмовити у Бухаресті Україні і Грузії було історичним (європейські газети)


Прага – У час, коли в НАТО визначаються з Планом дій для членства для України й Грузії, деякі європейські газети налаштовані радикально – вони закликають насамперед полагодити стосунки між Брюсселем і Росією і тим часом відкласти питання про надання натовської перспективи Києву і Тбілісі. В умовах наростання безробіття в Європі преса пише й про заходи місцевих урядів щодо гальмування притоку трудових мігрантів до європейських країн.

Британська «Ґардіан» вважає, що Європа зможе гарантувати свою безпеку через дружбу з Росією. Газета нагадує, що ЄС уже давно розробляв стратегію, за якою проблеми сусідніх з ЄС країн не ставали б проблемами для європейської спільноти, і тому нині настав час її реалізовувати «через тісне партнерство з Росією». «Ґардіан» робить відкриття тим, що у війні в Грузії є один позитивний момент: вона ініціювала суспільні дебати про доцільність розширення НАТО і рамки стосунків між Європою, Росією та США. Лондонська газета навіть вважає, що рішення не надавати План дій для членства в НАТО Україні та Грузії в Бухаресті було «історичним, бо Франція і Німеччина публічно засумнівалися в політиці США стосовно НАТО». Тепер, продовжує «Ґардіан», дебати щодо політики США стосовно Росії і «чи повинна Європа й далі приймати її за свою», мають продовжитися у п’ятницю на саміті ЄС – Росія у французькій Ніцці. Ця ж газета переконана у тому, що Європа має не йти за США, а виробляти лінію стратегічного партнерства з Росією, бо «вона більш демократична, аніж Китай, з яким у Заходу добрі стосунки». «Ґардіан» закликає лідерів Європи «на саміті НАТО в грудні розпочати перегляд відносин з Росією і відкласти питання розгляду заявок Грузії та України на членство в альянсі до закінчення цього процесу». Такий крок, на думку «Ґардіан», вимагатиме «чергової сміливої ініціативи з боку Меркель і Саркозі, єдиних лідерів ЄС, котрі думають досить незалежно для того, щоб заявити, що стратегічні інтереси Європи і США часто розходяться».

Британські газети б’ють тривогу, що лише минулого вівторка в країні втратили роботу щонайменше 5 тисяч людей. «Дейлі Телеґраф» наводить дані авторитетних експертів про те, що у наступні два роки кількість безробітних перевищить у Великій Британії три мільйони осіб. Нині таких в країні майже два мільйони.

А впливова «Файненшел Таймз» розповідає про нову систему квот для допуску в Британію трудових мігрантів з країн, які не входять до ЄС. Міністерство внутрішніх справ країни повідомило у вівторок, що віднині кожний охочий отримати роботу в Британії буде оцінюватися за кількістю балів, яку визначають за потрібністю тієї чи іншої професії на британському ринку праці. Така система добре зарекомендувала себе раніше в Австралії. За даним «Файненшел Таймз», британське МВС вже повідомило, що до переліку дефіцитних фахів входять артисти балету, викладачі математики, геологи, дресирувальники скакових коней, а також фахівці з мороженої риби у Шотландії. У той же час набагато менше шансів мають акушери, вчителі інших предметів, мулярі, медпрацівники низької кваліфікації.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG