Доступність посилання

ТОП новини

Міста України об’єднують зусилля для подолання кризи


Київ – 19 грудня в Києві відбулося засідання Правління Асоціації міст України: міські голови вирішували, як можна полегшити життя українських регіонів в умовах кризи. Рекомендації, вироблені на засіданні, вони того ж дня передали Кабміну, Президенту та Верховній Раді України. Тим часом найбагатші міста країни ризикують стати найбіднішими.

Президент Асоціації міст України, мер Дніпропетровська Іван Куліченко зазначив: «Питання є надзвичайно складним для Донецька, Кривого Рога, Маріуполя та інших міст, орієнтованих на видобувну промисловість та металургію. Краще почуваються міста, де промисловість не є вирішальною: Київ, де багато підприємців, Івано-Франківськ, Ужгород. Але і вони постраждають від майбутнього дефіциту бюджету. За літні місяці ми перевиконували міський бюджет Дніпропетровська на 37%, а зараз маємо недостачу 70 мільйонів гривень. Важка промисловість, яка його наповнювала, призупиняється. Буде остаточно зупинено доменні печі, згорнуто частину цехів заводу Петровського. Металургія України залишиться, але переживуть кризу лише високотехнологічні виробництва».

До речі, країни Європи в умовах кризи почуваються набагато краще, ніж Україна, але їх досвід нам навряд чи допоможе: там ринкова економіка, а в Україні вона досі на перехідному етапі. Там нема проблеми змін курсу валют, а українське суспільство постійно лихоманить від коливань долара до гривні. Тож Україні прийдеться шукати власний шлях.

Як елемент цього шляху учасники засідання називали кооперацію виробництв – обмін товарами та послугами, підтримку аграріїв шляхом закупки продовольчих запасів для великих міст, стимулюванню інших галузей економіки. а тут, на думку Івана Куліченка, не обійтися без збільшення повноважень місцевої влади.

Потяг котиться у прірву, але у вагонах має бути тепло й затишно

У розмові з Радіо Свобода віце-президент асоціації Мирослав Пітцик зауважив: «Україна – це потяг, причому тягнуть його три локомотиви, кожен на свій розсуд. А міста – лише вагони. Тому вийти з кризи ми можемо, лише об’єднавши зусилля місцевого самоврядування і всіх гілок влади, надавши містам право законодавчої ініціативи, а на сьогодні ми можемо лише дбати, щоб у вагонах було тепло, чисто й затишно, а пасажири були ситі...».

Як першочергові заходи для пом’якшення кризи лідери українських міст запропонували Президенту й уряду зафіксувати ціни на газ та комунальні послуги для споживачів, створити стабілізаційні фонди – бо цього року на свята з банківськими послугами будуть проблеми. А головне – затвердити Закон «Про державний бюджет на 2009 рік» за участі органів місцевого самоврядування.

Криза кризою, а футбол – це святе!

Зрив фіналу чемпіонату світу з футболу 2012 року Україні поки що не загрожує – всі етапи підготовки до Євро-2012 виконуються вчасно.

«Сьогодні під головуванням Президента відбулося засідання координаційної ради з «Євро-2012». І все, що було заплановане на 2008 рік, ми виконали – в нас не було збоїв по жодній програмі. Будівництво готелів та стадіонів, зокрема у Дніпропетровську, ведеться з випередженням графіку – завдяки ефективній співпраці з інвесторами. Комунальні дороги у п’яти областях збудовані, хоча через недофінансування з бюджету маємо затримку в розрахунках із підрядниками», – зазначив Іван Куліченко.

На думку членів Асоціації міст України, світова фінансова криза таки вплине на підготовку до «Євро», але спільними зусиллями всіх гілок влади це можна врегулювати.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG