Доступність посилання

ТОП новини

Найважчі часи для України настануть навесні 2009 року (європейська преса)


Прага – Чимало європейських оглядачів застерігають, що Україну може очікувати економічний і фінансовий крах, а це може негативно позначитися і на міжнародних банках. Газети також інформують про критичне загострення політичного протистояння між основними політичними силами в державі, коли йдеться про вірогідність дострокових парламентських і президентських виборів одночасно. А деякі видання прогнозують, що нова пільгова ціна на російський газ для Білорусі може бути визначена лише після політичних поступок Мінська.

Австрійська «Ді Прессе» пише, з посиланнями на міжнародних експертів, що вже з середини року українську економіку і фінанси почало лихоманити. Деякі експерти відзначають також у коментарях цьому виданню, що дії Нацбанку України щодо порятунку гривні «викликають лише розчарування». Газета також наголошує, що найважчі часи Україну очікують, за розрахунками Міжнародного валютного фонду, в березні наступного року, коли долар може коштувати 15 гривень. «Ді Прессе» тут же інформує, що зовнішня заборгованість України сягає нині 73 мільярдів євро і в разі економічного колапсу це «не може не позначитися на міжнародних банках», бо, за розрахунками фахівців, у 2009 році залишаться неоплаченими Україною понад 25 відсотків кредитів.

«Файненшел Таймс» вважає, що політичне протистояння, яке в Україні стало вже, мовляв, «скаженим», може завдати значних збитків українській економіці. Газета інформує, що Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко почала вимагати відставки Президента Віктора Ющенка, а той поклав на Тимошенко всю відповідальність за економічні проблеми. «Файненшел Таймс» також вказує на те, що Юлія Тимошенко звернулася до неурядової організації «Ґлобал Вітнес» із закликом перевірити ніби-то нечесні фінансові оборудки з грошима Міжнародного валютного фонду, українського банку «Надра», власником якого є відомий «газовий магнат» Дмитро Фірташ. Водночас останній, як інформує лондонська газета, заявив про наміри звернутися до міжнародного суду з позовом на Тимошенко за ніби-то «безпідставні звинувачення». «Файненшел Таймс» також інформує про інші економічні й політичні негаразди в Києві.

Російське видання «Вєдомості» вважає, що за можливу поступку Москви Мінську щодо збереження нинішньої ціни для Білорусі на блакитне паливо у 128 доларів за тисячу кубів газу президентові Олександру Лукашенко вірогідно доведеться розплачуватися не лише контрольним пакетом акцій «Білтрансгазу», а й політично. Московська газета вважає, що Кремль вимагатиме у понеділок від Лукашенка щоб той «підписав угоду з Москвою про регіональну систему протиповітряної оборони, а також визнав незалежність Абхазії та Південної Осетії».

(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG