Доступність посилання

ТОП новини

На Прикарпатті дякують тим, хто допомагав ліквідовувати стихію, і називають тих, хто на біді хотів заробити


Івано-Франківськ – Липнева стихія стала випробуванням на міцність не лише дамб, берегоукріплень, мостів, а й людських характерів. «Велика вода» замінила «мідні труби», і це випробування дехто не зміг пройти. Органи КРУ Івано-Франківщини вчора оприлюднили дані: виявлено порушень на 2 мільйони гривень при використанні коштів, наданих на ліквідацію наслідків стихійного лиха. Водночас «велика вода» показала вміння людей згуртуватися і надавати один одному допомогу. Сьогодні в Івано-Франківську відбудеться так званий подячний концерт для тих, хто допоміг Прикарпаттю в час стихії.

Про завершення ревізій Контрольно-ревізійного управління (КРУ) ще не йдеться. На перших порах після повені перевіряли, які об’єкти включені до переліку на відновлювальні роботи, чи вони дійсно постраждали від стихії і кому виплачуються компенсації.
Зараз розпочався другий етап – контроль по факту завершення відновлювальних робіт. А третій – це буде перший квартал наступного року – ревізії в усіх райдержадміністраціях, які були головними розпорядниками коштів.

Виявлені порушення – здебільшого рівень сільських і міських рад. Керівник КРУ в області Віктор Рахміль наголошує, що це не масове явище, але при цьому довго не міг підібрати «парламентське слово» щодо порушників.

«Як кажуть, комусь горе, а хтось ловить в мутній воді рибу, намагаючись нечесно заробити на біді чи горі людей. В процесі роботи по контролю за коштами, наданими на ліквідацію стихійного лиха, ми завершили шість повноцінних ревізій, за наслідками яких 2 мільйони гривень виплачено безпідставно», – зазначив Віктор Рахміль.

Так, у Тисмениці ледь не півмільйона було спрямовано на виплату допомог за пошкоджені стихією будинки особам, які на це не мають права, або померлим, або подвійна виплата. Галич – компенсації отримали мешканці 5-поверхового будинку, в тому числі від другого до четвертого поверхів (на п’ятому могли хоч постраждати від даху, що протікає). В одній із сільських рад завищено вартість робіт по відновленню пішохідного моста, ще в одній витратили кошти на дорогу, на якій вже через два місяці асфальт зійшов. Всі ці матеріали передані в прокуратуру і порушені кримінальні справи.

Постраждалим районам допомагали інші області

Уже з перших днів стихії постраждалі райони Івано-Франківщини були розподілені між областями. Скажімо, Снятинському, Коломийському, Верховинському районах допомогу надавала Київська область, Тлумацькому – Дніпрпопетровська, Богородчанському – Одеська і т.д. На подяку за це нові вулиці, де зведені будинки взамін зруйнованих стихією, відповідно названі: у Галичі – Донецька, у Прутівці Снятинського району – Київська, у Петрилові Тлумацького – Злуки. Значну допомогу надавали Фонди Ахметова «Розвиток України», Руслана Лижичко.

Сесія обласної ради ухвалила рішення про видання «Подячної книги», де буде поіменно названо всіх, хто надав допомогу. А сьогодні в обласній філармонії відбудеться подячний концерт, на який, як очікується, приїдуть керівники різних областей та представники благодійних фондів.

(Івано-Франківськ – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Галина Добош

    Радіо Свобода співпрацюю з 2007 року. Власкор по Івано-Франківській області. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG