Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко ще раз підпише газовий протокол


Голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу і Прем`єр-міністр України Юлія Тимошенко погодилися розглянути претензії Росії з приводу декларації України до протоколу з забезпечення міжнародного контролю за транзитом російського газу через Україну європейським споживачам

«Баррозу подзвонив Тимошенко і погодився разом з нею розділити два документи (протокол і українську декларацію до нього). Зараз вони виробляють новий документ, без посилання на декларацію», – повідомив в неділю увечері прес-секретар ЄК.

«Комісія продовжує вважати, що (українська) декларація не впливає на чинність протоколу, підписаного Україною, Росією і Євросоюзом», – додав представник ЄК.

«Знущанням» назвав президент Росії підписаний у Києві протокол


«Інакше, як знущанням над здоровим глуздом і порушенням раніше досягнутих домовленостей не можу назвати такого роду застереження і додатки до них. Ці дії, по суті, спрямовані на зрив наявних угод щодо контролю за транзитом газу, вони мають явно виражений провокаційний і деструктивний характер», – заявив Медведєв на зустрічі з главою МЗС Росії Сергієм Лавровим.

Д. Медведєв дав вказівку урядові РФ не застосовувати цей документ до того, як ці заперечення будуть зняті.

Протокол передбачає створення механізму моніторингу за транзитом газу РФ до Європи. Росія одержала підписаний Україною протокол.

«Нам сьогодні, нашому представникові при Євросоюзі передали документ з українським підписом, але підпис цей супроводжується застереженням про те, що до цього документа повинна додаватися якась декларація», – сказав глава МЗС Сергій Лавров в неділю на зустрічі з Медведєвим.

За словами міністра, текст цієї декларації не наданий, проте російська сторона все ж таки змогла з ним ознайомитися.

«Текст, прямо скажемо, викликає серйозне здивування, тому що він складається частково з брехливих тверджень, зокрема, про те, що Україна не відбирала газ, що весь транзитний газ Росії пішов до Європи, а наполовину складається з положень, які просто суперечать сенсу підписаного нами і Євросоюзом документа», – повідомив Лавров.

«Я даю вказівку уряду не застосовувати підписаний вчора документ», – сказав Медведєв.

Путін: Україна повинна підписати протокол без застережень

Прем`єр-міністр Росії Володимир Путін попередив голову Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу про неприпустимість поправок і застережень до протоколу щодо газового транзиту, який був підготовлений представниками РФ і ЄС. Таку заяву В.Путін зробив у телефонній розмові з головою ЄК, повідомляє прес-служба уряду РФ.

В.Путін звернув увагу співрозмовника, що будь-які доповнення до протоколу, підписаного в Москві представниками Росії і ЄС, зміст яких з російською стороною не узгоджений, є неприйнятними, і зазначив, що документ має бути підписаний всіма сторонами без застережень, йдеться в повідомленні прес-служби.

Прем`єр наполягав, що положення українського додатку, по-перше, докорінно змінюють суть протоколу, а по-друге, значна їх частина не має стосунку до забезпечення транзиту російського газу через територію України європейським споживачам, а відносяться до комерційних взаємин ВАТ «Газпромом» і НАК «Нафтогаз України»

В.Путін також запропонував Ж. Баррозу «направити представників енергетичного блоку уряду Росії і «Газпромом» на завтрашню зустріч міністрів енергетики країн Євросоюзу».



ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG