Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія готова моніторити транзит газу, втім Росія не пускає «блакитне паливо» через Україну


Київ – Раніше російські власті заявляли, що відновлять транспортування газу до Європи через Україну відразу після того, як європейські експерти прибудуть на вимірювальні станції для перевірки.

Експерти Єврокомісії на вимірювальних станціях України та Росії мають перевірити, скільки російського газу надходить до труби на українсько-російському кордоні і скільки блакитного палива виходитиме з української території в напрямку Європи. Втім, приступити до роботи їм досі не вдається. Виною всьому Протокол щодо транзиту газу.

Документ, який передбачає створення механізму перевірки транспортування російського газу через українську територію, довгий час народжували, обговорювали умови підписання і, здавалося б, з’явився компроміс. У суботу цей документ підписала Росія. У неділю і Юлія Тимошенко заявила про розблокування транзиту російського газу до Європи.

«Ми підписали сьогодні протокол саме для того, щоб до України не було жодних питань. Щоб Україна не була перешкодою, щоб Росія мала можливість відновити постачання газу до ЄС. Ми ще раз як країна продемонстрували добру волю, щоб бути партнером Європейського Союзу», – заявила Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко.

Прем'єр Чехії, яка нині головує у Євросоюзі, Мірек Тополанек також підтвердив, що сторони домовились про допуск спостерігачів за транзитом «блакитного палива»: «Україна погодилася на всі умови і виконала все для того, щоб Російська Федерація почала постачати газ»

Пізніше стало відомо, що український уряд надіслав до Єврокомісії заяву із застереженнями до Протоколу про транзит, яку європейці взяли до уваги. При цьому в ЄС не уточнили зміст заяви. Відомо лише, що Київ не пропонує нічого ні додати, ні виключити із домовленостей.

У відповідь Президент Росії назвав підписаний Україною Протокол із застереженнями нікчемним і відмовився його виконувати. Дмитро Медвєдєв вважає дії українського Кабміну зривом усіх домовленостей.

Слід зазначити, що російська компанія «Газпром» припинила постачати газ до Європи через українську територію 7 січня, звинувативши Україну в крадіжці «блакитного палива». Офіційний Київ звинувачення відкидає.

«Щодо політичних заяв з вуст керівництва Росії, вони є некоректні. Для мене як Президента України неприйнятні звинувачення в тому, що Україна краде газ. Україна газ не краде. Якщо російська сторона має іншу думку, контракт передбачає подати відповідні позови до суду і через суд встановити правду», – заявив Президент Віктор Ющенко.

Українську позицію в газовому конфлікті висловила Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко: Україна не припиняла транзиту газу до Європи; не відбирала у Росії газ; Україна не є боржником і повністю розрахувалася із «Газпромом», а також саме Україна ініціювала запрошення європейських експертів до переговорів.

(Київ-Прага)
  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

XS
SM
MD
LG