Доступність посилання

ТОП новини

Олег Дубина перебуває в реанімації


Олег Дубина.
Олег Дубина.

Про це повідомила Прем’єр-міністр України, виступаючи у програмі Шустер-Live. «Зараз глава НАК «Нафтгоаз» перебуває в реанімації, йому зробили дуже тяжку операцію на серці», – сказала Ю. Тимошенко.

Вона наголосила, що під час газових переговорів О. Дубина перебував у дуже складній ситуації, враховуючи, що Президент України Віктор Ющенко давав йому вказівки, які були діаметрально протилежні вказівкам з боку уряду.

«Керівник НАК «Нафтогаз» просто розривався між двома дорученнями – Прем’єр-міністра і Президента. Йому було складно», – сказала Ю. Тимошенко.

У Президента чекають газового звіту уряду

На перенесеному з п’ятниці на, очевидно, наступну п’ятницю засіданні РНБО з газових питань можливість розірвання українсько-російських газових контрактів не розглядатимуть – Україна виконуватиме газові угоди.
Скасоване сьогодні засідання Ради національної безпеки і оборони з газових питань може відбутися 30 січня, повідомив перший заступник голови Секретаріату Президента Олександр Шлапак.

«Президент наполіг на тому, щоб на найближчому засіданні РНБО, а я сподіваюся, що воно відбудеться наступної п’ятниці, уряд доповів про те, яким способом, узявши на себе відповідальність за підписання таких контрактів, він організовує енергетичний, газовий баланс нашої держави», – заявив Шлапак.

Крім того, за словами представника Секретаріату Президента, Кабмін має доповісти, які будуть цінові параметри газового, енергетичного балансу в 2009 році, а також про те, яким чином будуть збалансовані фінансові плани «Нафтогазу України» і держбюджету.

Україна виконуватиме газові угоди

Він назвав підписані з Росією угоди «катастрофою», але водночас наголосив, що можливе розірвання контрактів не стане предметом розгляду цього засідання Ради нацбезпеки й оборони.

Шлапак заявив про відсутність будь-яких юридичних зачіпок, які дозволили б Україні розірвати газовий контракт із російською стороною.

«Угоду підписано, і вона діє відповідно до міжнародних правил, отже, нам доведеться її виконувати», – сказав він.

За словами представника Секретаріату, «невиконання головою «Нафтогазу України» Олегом Дубиною директив Президента при підписанні документів не є підставою для денонсування контракту».

Україна хоче переглянути газові угоди, Росія це виключає

Водночас Шлапак заявляє, що українська сторона має, проаналізувавши європейську практику та запросивши європейських консультантів, підготувати свої пропозиції до російської сторони про зміни до контракту і не пізніше від літа цього року розпочати консультації з російською стороною.

«Переговори будуть важкими, але іншого шляху в нас немає. Отримувати газ для України і дотувати транзит російського газу впродовж десяти років – українська економіка цього не витримає», – додав він на прес-конференції в Києві.

Тим часом із російського боку голова правління «Газпрому» Олексій Міллер назвав «несерйозними» висловлювання про можливість перегляду російсько-українського газового контракту.

«Такі пропозиції можуть з’явитися лише в якійсь гумористичній українській газеті», – заявив Міллер, який сьогодні перебуває в Ташкенті .

Закрите засідання РНБО з газових питань планували провести сьогодні. Проте його вирішили перенести, як пояснили в Секретаріаті, у зв’язку з «вимогою Голови держави до уряду підготувати низку проектів рішень, які роз’яснять ситуацію з газом».

Лунали припущення, що на цьому засіданні Рада нацбезпеки і оборони могла б рекомендувати українському урядові розірвати газові домовленості з Росією.

Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, яка входить до складу РНБО, раніше вже заявляла, що не бачить доцільності в проведенні такого засідання Ради.

Засідання РНБО з газових питань у п’ятницю не буде

Як повідомила керівник головного управління інформаційної політики Секретаріату Президента Лариса Мудрак, причину скасування засідання Ради національної безпеки і оборони з газових питань, запланованого на сьогодні, назве згодом заступник голови Секретаріату, представник Президента в Кабінеті Міністрів Олександр Шлапак.

Раніше Віктор Ющенко заявляв, що 23 січня відбудеться засідання РНБО, на якому розглядатимуться підписані між Україною та Росією угоди. Планувалося «оцінити їх із погляду національних інтересів і безпеки».

Висловлювались припущення, що РНБО може рекомендувати скасувати ці угоди. Відтак Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, яка входить до РНБО, заявила, що газові домовленості на засіданні Ради не переглядатимуть.


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG