Доступність посилання

ТОП новини

«З фурами на Київ». Страйк вантажоперевізників у Києві: вимоги та реакція влади


Вантажні автомобільні перевізники із різних областей України протестують у Києві проти відсутності чітко визначених мінімальних тарифів на перевезення, зростання фінансового навантаження, збільшення відсоткової ставки на кредити тощо. Водії прибули до столиці на протест за кермом своїх фур. На Кільцеву дорогу Києва пригнали сотні вантажівок. Наскільки обґрунтовані вимоги учасників акції протесту? Чи з’явилася на них реакція влади?

Безстрокова акція до повного виконання вимог

Більшість водіїв придбали фури саме в кредит і нині не здатні повернути їх через зростання курсу долара і євро. через те, що суттєво зменшились обсяги вантажних перевезень, зросли ціни на автозапчастини, мастильні матеріали та обслуговування машин. За попередніми даними, протягом цього дня до акції приєднаються кілька тисяч перевізників. Забивати центр столиці своїми фурами протестувальники не стали, щоб не паралізувати рух. Машини збирають на Окружній, біля Жулянського мосту. А біля будинку Міністерства транспорту організували штаб акції. Там побувала кореспондентка Радіо Свобода Марічка Набоба.

Біля Міністерства транспорту та зв’язку України люди почали збиратися близько 10 години ранку. Члени Страйкового комітету
автоперевізників сподівалися, що хтось із чиновників вийде та хоча б вислухає їхні вимоги. Олесандр Бондаренко, член страйкому, говорить: «Якщо переговорний процес зі страйковим комітетом не розпочнеться і не відбудеться жодного кроку назустріч – колона рушить. Ми чекаємо належного реагування на нашу присутність тут. Ми хочемо сісти за стіл переговорів і обговорити наші вимоги».

Частина організаторів акції - біля міністерства, де вже поставили великий намет, і є інформаційний центр для журналістів. Однак усі фури, які приїжджають до Києва, стоять на Окружній дорозі. Там почала працювати польова кухня, скоро мають поставити біотуалети. «Близько сотні фур і безліч дрібних авто стоять на Окружній дорозі від швидкісного трамваю до Жулянского мосту. Там штаб і багато палаток. Ми не хочемо робити щось недобре чи перекривати дороги. Поки що сподіваємося на діалог».

Володимир із Житомира говорить, що повернеться додому із Києва лише із перемогою. «Тут зібрались перевізники з усієї країни. Приїхали ми сюди, бо нас не влаштовує ситуація, яка склалася в нашій транспортній галузі. Собівартість перевезення 20-тонного автомобіля складає на сьогодні 4 гривні за кілометр, нам платять 3 гривні за кілометр. Ми докладаємо свої гроші, щоб галузь існувала. Ми рухаємося до банкротства».

Протестуючі запевняють, що приїхали в Київ на останні гроші і «примусять державу захистити галузь». Акція заявлена як безстрокова до повного виконання вимог.

Якщо влада не відреагує на вимоги акції водіїв, вони погрожують тримати свої фури в Києві безстроково, заявив Радіо Свобода Сергій Чепурний, голова асоціації вантажних перевізників Львівщини. «Ми будемо жити в Києві, допоки наші вимоги ніхто не виконає. Сидітимемо до кінця. Ми не є ніякою партією і жодну з них не підтримуємо. Наша акція за наші гроші. Ми зібрали речі, взяли гроші, купили продукти і їдемо протестувати. У нас іншого виходу просто немає», – заявляє він.

Перевезення стали невигідними - машини будуть зупинятися

Як стверджують автоперевізники, справа не просто в тому, що більшість водіїв не можуть після зростання курсу долара та євро повернути кредити і не лише в тому, що зросли ціни на запчастини, мастильні матеріали та обслуговування машин. Водіїв поставили в такі умови, що перевезення взагалі стають невигідними, наголошує Анатолій Артемов, представник вантажних перевізників Ужгорода. «Собівартість 1 кілометра 20-тонного автомобіля, який перевозить продукти харчування (хліб, муку) до споживача, при ціні палива 5,88 грн., становить 4,97 без ПДВ. Ми не маємо жодної копійки прибутку».

При цьому пан Артемов зазначав, що від ігнорування вимог автоперевізників постраждають не лише самі водії, а й усі українці. Бо нікому, наприклад, буде завозити продукти до магазинів. «Якщо так ситуація і продовжуватиметься, потихеньку машини будуть зупинятися. Ми не будемо мати за що ремонтувати автомобілі, а на зламаних їздити небезпечно. Якщо ми не привеземо товар у магазин, навіть з грошима ви не зможете нічого купити, бо на прилавках нічого не буде».

Реакція влади

Із представників влади автоперевізникам вдалося зустрітися на цю хвилину лише із головою Держкомітету України з питань регуляторної політики і підприємницької діяльності Олександрою Кужель. Вона пообіцяла уважно вивчити вимоги автоперевізників.

Зі свого боку, Петро Арсенюк, перший заступник голови Державної адміністрації автомобільного транспорту України, зауважив Радіо Свобода, що вимоги водіїв є загальними і їх можна адресувати всій виконавчій владі Україні, а не конкретному відомству. «Коли людина бере на себе якусь відповідальність стосовно кредитів, вона розраховує на виконання зобов’язань. Та й будь-яка акція не призведе до покращення життя і розвитку України. Такі питання потрібно вирішувати за столом переговорів, а не блокуванням доріг».

Одним допоможуть за рахунок інших?


Ті, хто не підтримує акцію водіїв, зауважують: автоперевізники розуміли всі ризики оформлення валютних кредитів під розвиток свого бізнесу. Дешевші кредити в доларах саме є неабияким ризиком. І якщо вимоги акції задовольнять, чи не вийде, що одним допоможуть за рахунок інших? Про це розмірковує економіст Олександр Жолудь. «Задовольнити вимоги будь-якої окремої невеликої групи можна, але лише за рахунок недопоставок пільг чи субсидій іншим групам. Цілком можливо, наприклад, перевести кредити перевізників у гривні по курсу 5 гривень за долар, якщо клієнти банків погодяться отримати свої валютні депозити по такому ж курсу. Але, я думаю, що клієнти банків на це не погодяться».

Представник вантажних перевізників Ужгорода Анатолій Артемов запевнив, що до беззаконних дій учасники акції не вдаватимуться, перекривати траси не будуть. Хоча, за його словами, дехто їх закликав до цього. Хто саме, автоперевізник не уточнив. Щоправда, інші водії не виключають можливості блокування столиці, якщо їхні вимоги не задовольнять.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG