Доступність посилання

ТОП новини

Зради в діях Тимошенко не виявлено, але продовження буде


Київ – Служба безпеки України не виявила «підтвердження або доказу державної зради» у діях Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. Про це заявив із парламентської трибуни голова відомства Валентин Наливайченко. Експерти очікують офіційної реакції Секретаріату Президента, який ініціював розслідування щодо голови уряду. Але партія «Єдиний центр», членом якої є голова Секретаріату Віктор Балога, вже заявила вустами Оксани Білозір, що такий розвиток є закономірним, оскільки «в Україні справи щодо перших осіб держави не доводяться до кінця».

Слово не горобець... Вилетівши з вуст заступника голови Секретаріату Президента Андрія Кислинського, звинувачення Прем’єр-міністра у державній зраді пройшли перевірку в Службі безпеки України і не підтвердилися.

Голова СБУ Валентин Наливайченко, виступаючи у Верховній Раді прозвітував: «Із 2008 року ми перевіряли звернення Секретаріату Президента щодо можливої державної зради Тимошенко... робили запити в іноземні спецслужби. Ніяких підтверджень або доказів щодо державної зради не виявлено. Твердження спростовані».

Чогось подібного очікували і юристи, і політологи, і народні депутати.

Із правової точки зору доказів «шпигунства» не знайдено

Правники висловлювали великий сумнів у можливості довести вину Юлії Тимошенко в державній зраді ще тоді, колі ці звинувачення тільки прозвучали.

Адже необхідно знайти факти, які повністю відповідатимуть кваліфікації статті 111 Кримінального Кодексу України. Іншими словами, отримати докази того, що чинний Прем’єр-міністр або «перейшла на бік ворога під час воєнних дій», або є шпигункою, або сприяла «іншим державам у підривній діяльності проти України».

До того ж, подібного ще не було у світовій юридичній практиці. Втім, як і прецеденту звинувачення у «державній зраді» другої особи держави фактично від імені першої особи.

Наливайченко відплатив чи БЮТ дізнався?

Коли Верховна Рада затвердила Валентина Наливайченка на посаді Голови Служби безпеки України, хіба що лінивий не шукав відповіді на запитання, як так могло статися.

Адже до того часу парламентська фракція БЮТ вела непримиренну боротьбу проти Наливайченка і ще 4 березня вимагала його відставки разом із Хорошковським.

Але вже 6 березня 149 депутатів від БЮТ віддають свої голоси «за» кандидатуру, запропоновану Президентом, і тим самим змінюють статус Валентина Наливайченка з виконувача обов’язків на голову СБУ.

Політолог Тарас Березовець вважає, що не можна стверджувати, що «відбіливши» Юлію Тимошенко, керівник СБУ просто «відплатив за затвердження». Надто це серйозний процес – перевіряти звинувачення, висунуті Секретаріатом Президента проти Прем’єр-міністра.

Може, у БЮТ дізналися раніше, що СБУ нічого не знайшло?

Зате тепер склалася така ситуація, переконаний Тарас Березовець, що аргументації СБУ цілком достатньо для того, щоб мала наступити відповідальність тих, хто звинувачував Прем’єр-міністра, а саме заступника голови Секретаріату Президента Андрія Кислинського.

«Цими звинуваченнями була нанесена шкода державній безпеці та іміджеві України, оскільки йшлося про другу особу у державі. До того ж, при перевірці цих звинувачень задіювали навіть зовнішню розвідку. Тому тут мова має йти не стільки про етичні моменти, а навіть про кримінальну відповідальність», – сказав політолог.

ЄЦ: важко сподіватися, щоб така справа була доведена до кінця

В Україні завжди звучить багато звинувачень.

І на адресу вищого керівництва країни теж. Але це таки «прецедентні справи, які ще ніколи не були доведені до кінця, зауважила Оксана Білозір, член президії партії «Єдиний центр», до якої входить і голова Секретаріату Президента Віктор Балога.

«Вчепитися до Прем’єр-міністра і намагатися щось розкручувати – це шлях у нікуди. А мати конкретні підстави і вийти під час розслідування до рівня певної посадової особи – такий шлях є ймовірним. Де зараз на цьому шляху перебуває СБУ, я не знаю. До того ж, окрім Юлії Тимошенко, є ще її оточення...», – наголосила народний депутат Білозір.

Відповідь Андрія Кислинського

Радіо Свобода надіслало інформаційний запит на ім’я заступника голови Секретаріату Президента Андрія Кислинського з проханням прокоментувати заяву керівника СБУ. Відповіддю стала заява, розміщена на сайті президентської канцелярії.

Кислинський стверджує, що «тема зради Прем'єр-міністром Юлією Тимошенко національних інтересів України має вельми широке підґрунтя для продовження», що «всі його заяви про втілення Тимошенко в нашій країні політичних і економічних сценаріїв правлячих кіл однієї з сусідніх країн побудовані на інформації з надійних джерел, достатньо обґрунтовані і підтверджені реальними подіями».

Тому Кислинський доповідатиме Президенту. «Якщо Глава держави не погодиться з моїми оцінками, я подам заяву про відставку», – сказав Андрій Кислинський.

Що ж до ще одного звинувачення проти Юлії Тимошенко, а точніше проти компанії «Нафтогаз України» у «заволодінні 6,3 мільярда кубометрів транзитного газу», то голова СБУ Валентин Наливайченко повідомив, що «ця справа у Генпрокуратурі, де триває з’ясування всіх обставин, які були, але винятково цивільно-правовим шляхом».

Детектив матиме продовження.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

XS
SM
MD
LG