Доступність посилання

ТОП новини

Мобільні телефони від кризи не страждають


Брюссель – Криза вдарила по всіх секторах економіки, ринках і компаніях. Проте, як виявляється, є індустрія, на якій економічна криза ніяк не позначилася. Це мобільний зв’язок. Навіть навпаки: як констатують моніторингові агенції, європейці ніколи так часто не користувалися своїми «мобілками», як тепер. Наслідок – величезні та постійно зростаючі прибутки операторів зв’язку та компаній-виробників мобільних телефонів.

Найпоказовіший приклад у цьому сенсі – Франція. Тут із 10 громадян 9 мають щонайменше один мобільний телефон. Можна сказати, що «мати» і «користуватися» – це різні речі. Проте, з огляду ще й на той факт, що французи люблять побалакати, у середньому дві з половиною години на місяць вони витрачають на розмови по мобільному телефону.

Європейські оператори мобільного зв’язку кажуть, що великою мірою їхні теперішні прибутки тримаються на тих, кому до 15 років, тобто, на підлітках. Наприклад, у Німеччині один із трьох школярів активно користується мобілкою. Разом з тим, декілька останніх років також показали, що суттєве поповнення рахунків мобільних операторів відбувається не тільки завдяки телефонним розмовам.

Як пояснює Дідьє Пуійо, експерт з Європейського інституту аудіовізуальних комунікацій, усі ці прибутки – результат грамотної маркетингової роботи операторів, розширення послуг текстових повідомлень та користуванням інтернетом через мобільні телефони.

«Це насамперед зростання популярності ммс- та смс-повідомлень, – зазначає експерт. – У середньому 50 таких повідомлень висилають щомісячно молоді клієнти мобільних операторів. А особливо популярні так звані «мультимедіа-послуги». Маються на увазі відвідини вебсайтів та обмін відео та іншими файлами. Цей вид послуг за останній час зріс на 30 відсотків. Це пов’язано із особливим інтересом з боку молодого населення».

Дідьє Пуійо додає, що у більшості європейських країн такі користувачі за перше півріччя цього року в середньому щомісяця вислали 80 повідомлень. А щодо інтернету через мобільний телефон, то тут спостерігається справжній бум, особливо, після появи на ринку адаптованих для цього моделей типу Іphone.

Витрати на мобілку стали, мов витрати на харчі

Для сімейних бюджетів європейців, звичайно, все це безслідно не проходить. Адже чим більше користування мобільним телефоном, тим помітнішими є й витрати.

«Витрати на мобільний зв’язок стали невід’ємною частиною сімейних витрат, – коментує Жан-Ерве Лоранзі, голова французького Клубу економістів. – Так само, як квартплата чи закупівля продуктів харчування. До того ж, послуги мобільного зв’язку – це засіб, що дозволяє бути в курсі подій, пов’язаних із такими речами, як зарплата чи пошуки роботи. Мобільний телефон став дуже важливим чинником стосунків у суспільстві».

Якщо говорити про власне телефони, то їх продаж теж чимдалі зростає. За 2008 рік у тій самій Франції продали понад 20 мільйонів телефонів. Звичайно, що є категорія населення, яка через кризу рідше, ніж зазвичай, міняє телефони. Проте, є й інший, значно більший прошарок європейців, що чимраз частіше змінює застарілі моделі «мобілок». До цього їх підштовхує постійний технологічний прогрес у цій сфері.

Тим часом, у шухлядах більшості європейських сімей збираються цілі колекції старих мобільних телефонів. Деякі оператори зв’язку вирішили і це використати для збільшення кількості своїх клієнтів. Наприклад, французький оператор «Оранж» щойно оголосив, що купуватиме старі «мобілки», якщо ви підписуєте з ними контракт.

(Брюссель – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG