Доступність посилання

ТОП новини

Місія МВФ почала роботу без голови


Київ – Місія Міжнародного валютного фонду знову в Києві. Експерти МВФ почали свою роботу щодо надання Україні чергового, третього траншу кредиту. Однак, поки що місія працює без голови. Джейла Пазарбашиоглу приєднається наприкінці місяця. Що планує отримати Україна, і чого реально можна очікувати?

Нинішній візит Місії Міжнародного валютного фонду – це перший етап роботи, який буде зосереджений на технічних питаннях. А переговори з українським керівництвом, які мали розпочатися 23 червня про надання Україні третього траншу – дещо відкладаються. Голова місії Джейла Пазарбашиоглу затримується. Вона прибуде до Києва 30 червня.

Цього разу, Україна планує просити Міжнародний валютний фонд про збільшення траншу на 600 мільйонів доларів – до 3,8 мільярда. Ці гроші урядовці хочуть спрямувати на фінансування бюджетного дефіциту.

Україна отримає кредит без виконання умов?

За словами заступника керівника парламентського комітету з питань економічної політики, бютівця Ігоря Єреська, зважаючи на те, що українська сторона виконала практично всі попередні вимоги МВФ, сьогодні Київ має шанси отримати черговий транш. «Ухвалення законів, які б стабілізували економіку та наведення порядку в «Нафтогазі». Загальна констатація факту надання другого і, скоріше за все, третього траншу кредиту, свідчить про те, що вимоги, які вони висували в більшій мірі – виконані», – зазначив Ігор Єресько в інтерв’ю Радіо Свобода.

У тому, що Київ отримає черговий транш позики впевнена і представниця Партії регіонів Ірина Акімова, яка є міністром економіки опозиційного уряду. Утім, за її словами Україна виконала далеко не всі умови МВФ.

«МВФ зараз має достатньо багато грошей. Він розглядає Україну як достатньо велику економіку, здатну вплинути на економіку європейських країн у випадку дестабілізації банківського сектора. Саме через це МВФ і готовий надати цей транш», – зауважила регіоналка.

Плани уряду коштуватимуть зусиль

Ситуація на українському валютному ринку сьогодні стабілізувалася, тож гострої потреби у фінансуванні золотовалютних резервів Національного банку немає, заявив в інтерв’ю Радіо Свобода директор Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло. Саме через це, на його думку, урядовці і хочуть, аби черговий транш кредиту був спрямований виключно на фінансування бюджетного дефіциту. Однак, пан Жаліло висловлює сумніви щодо того, чи пристане МВФ на таку пропозицію українського уряду.

«Тут, насамперед, йтиметься про подальшу участь уряду в рекапіталізації комерційних банків. Якщо дійсно буде доведено, що рекапіталізація банків необхідна для того, щоб забезпечити їхню платоспроможність, то, теоретично, виключати згоди МВФ на таку операція я би не став, – каже Ярослав Жаліло. – Але у сфері рекапіталізації ситуація лишається дещо незрозумілою. Тому, я би прогнозував скептицизм МВФ щодо доцільності фінансування таких операцій. Думаю, тут буде поле для досить потужної дискусії».

Починаючи з минулої осені, Україна уже отримала дві черги позики кредиту stand-by від Міжнародного валютного фонду, загальна сума яких становить 7,3 мільярда доларів.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG