Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську презентували монографію з доказами, що місто на 250 років старше


У Дніпропетровську відбулася презентація книги «Перлини козацького Присамар’я: містечко Самарь», яка доводить, що місто є більш давнім, ніж це вважалось досі.

За словами одного з авторів книги, доктора історичних наук Ірини Ковальової, висновок про те, що місто старше майже на 250 років, зробили, опираючись на археологічні знахідки, виявлені в одному зі спальних районів.

Результати останніх розкопок на території житлового масиву «Північний» стали сенсацією: вчені розкопали неподалік від Самари залишки старовинного козацького містечка Самарь, яке згадується в рукописних джерелах початку 16-го століття.

За словами археологів, Самарь мала укріплення, житлові будівлі, церкву, систему адміністративного управління, що дає підстави вважати її містом. Відтак вчені впевнені: історію Дніпропетровська можна вести саме від цього поселення, тобто з першої чверті 16-го століття.

Археологічні дослідження наразі планують продовжувати, а саму місцину – оголосити заповідною зоною.

Досі в офіційній історіографії превалювала «російська» версія заснування міста – літопис сучасного Дніпропетровська вели з кінця 18-го століття, від цариці Катерини Другої. Вважалося, що до того терени нинішнього міста були незаселеним «диким полем».
XS
SM
MD
LG