Доступність посилання

ТОП новини

У Берліні почалися головні святкування 20-ліття падіння муру


Біля Бранденбурзьких воріт, які десятиліттями були символом поділу НДР і Західного Берліна, канцлер Анґела Меркель вітає групу світових лідерів.

В урочистостях беруть участь останній радянський лідер Михайло Горбачов, колишній лідер Польщі Лех Валенса, якого Анґела Меркель особливо привітала від себе і від присутніх.

«Ми зібралися разом, щоб спільно радіти з того, що стало можливим після 9 листопада – це був результат довгої історії неволі і боротьби проти неволі. Ми були не перші в Німеччині, але ми були присутні при тому, як Холодна війна скінчилася, і тому для мене особливо велика радість (і ваша також), що я від вашого імені можу тут вітати і Леха Валенсу», – сказала Меркель.

У Берліні присутні в ці хвилини і провідні дисиденти часу падіння муру, а також нинішні світові лідери: прем’єр-міністр Великої Британії Ґордон Браун, президенти Франції та Росії Ніколя Саркозі й Дмитро Медведєв, державний секретар США Гілларі Клинтон. Із учасників подій відсутній лише екс-канцлер ФРН Гельмут Коль, який не зміг прийти на церемонію через хворобу.

О 21-й годині за київським часом розмальовані кості доміно з пінопласту, тисячу яких спеціально поставили біля Бранденбурзьких воріт, впадуть одна за одною, символізуючи «ефект доміно» падіння комуністичної системи.

Увечері 9 листопада 1989 року після кількох тижнів масових демократичних протестів влада Німецької Демократичної Республіки оголосила про відкриття кордону між Східним і Західним Берліном.
XS
SM
MD
LG