Доступність посилання

ТОП новини

Лідери Франції і Німеччини вперше разом відзначають закінчення Першої світової


Уперше лідери Франції та Німеччини разом відзначають закінчення Першої світової війни: президент Франції Ніколя Саркозі та канцлер Німеччини Анґела Меркель поклали вінок до могили Невідомого солдата під Тріумфальною аркою в Парижі.

У Франції 11 листопада називається Днем перемир’я, або Днем пам’яті.

11 листопада 1918 року уклали Комп’єнське перемир’я між Німеччиною і Союзними державами, серед яких була і Франція, що поклало край бойовим діям на Західному фронті Першої світової війни.

Звертаючись до Меркель на церемонії покладання вінка, Саркозі сказав, що канцлер, прийнявши запрошення приїхати до Франції, зробила «історичний жест» і «вшанувала честь Франції та її народу».

«Ми вітаємо вас як доброго приятеля Франції. Хай живе Німеччина! Хай живе дружба наших країн, які більш ніколи не повинні зустрітися з жахами війни!» – заявив французький керівник.

За словами Саркозі, «дружба між Німеччиною та Францією – це скарб, успадкований від предків, які багато страждали, щоб зберегти і примножити його».

«Ми також зобов’язані всім народам Європи і цілого світу тим, що Німеччина і Франція тепер діють спільно в ім’я досягнення великих цілей», – заявив президент Франції на спільній церемонії з канцлером Німеччини у Парижі, присвяченій 91-й річниці закінчення Першої світової війни в Європі.

Канцлер Німеччини зі свого боку сказала: «Це вибачення історії, що сьогодні, коли ми стоїмо на могилі Невідомого солдата, ми можемо сказати: німецько-французьке примирення і дружба – це подарунок».

Минулого тижня Саркозі висловив сподівання, що візит Меркель до Франції допоможе зміцненню двосторонніх відносин, які «останнім часом були дещо напружені».

Минулого року, після смерті останнього французького ветерана Першої світової війни, президент Саркозі висловив пропозицію відзначати 11 листопада «день німецько-французького примирення».
XS
SM
MD
LG