Доступність посилання

ТОП новини

Вірус і мільярд на його подолання – нові козирі в політичній грі


Київ – Верховна Рада не змогла подолати вето Президента на закон про виділення одного мільярда гривень для боротьби з епідемією грипу. Битва за мільярд остаточно перейшла в політичну площину. Відмова пропрезидентських депутатів і фракції Партії регіонів підтримати законопроект дала привід Юлії Тимошенко звинуватити Віктора Ющенка і Віктора Януковича у змові з метою запровадження надзвичайного стану в країні

Позачергове засідання парламенту 26 листопада, ініційоване фракцією БЮТ, було присвячене єдиному питанню – подоланню президентського вето на законопроект про виділення одного мільярда гривень для протиепідемічних заходів.

Перший заступник голови Секретаріату Президента Олександр Шлапак піддав критиці законопроект, як такий, що може спричинити інфляцію.

«Де взяти цей один мільярд гривень? Верховна Рада за ініціативою уряду пропонує надрукувати його за допомогою друкарського станка Національного банку, – зазначає Олександр Шлапак. – Президент пропонує скористатися загальноприйнятою в цивілізованому світі бюджетною процедурою. Якщо в державі виникають форс мажорні обставини, а в бюджеті відсутні кошти для подолання такого форс мажору, держава збільшує свій борг і запозичує необхідну суму».

Однак голова бюджетного комітету депутат від Блоку Литвина Микола Деркач відкидає пропозиції глави держави. «Пропозиція Президента не містить належного обґрунтування доцільності та можливості збільшення бюджетних видатків саме за рахунок збільшення державного бюджету та державного боргу», – зауважив він.

Тим часом, у кулуарах прихильники Президента, які два тижні тому підтримали виділення мільярду, пояснювали – чому вони тепер передумали. «Ми розуміємо, що є потреба в цих коштах, – каже депутат із групи «За Україну!», член комітету з питань охорони здоров'я Володимир Карпук. – Але тоді так було подано: швидко приймалося, реально не вивчили – чи дійсно буде наповнений цей мільярд, чи буде він лише на папері».

Невтішні прогнози другої хвилі епідемії

Прем’єр Юлія Тимошенко прийшла особисто переконати депутатів у необхідності подолати вето Президента. Виступаючи в сесійній залі, вона зазначила, що в разі неподолання вето друга хвиля епідемії грипу може призвести до вкрай трагічних наслідків.

«Самий оптимістичний прогноз для України складає 34 тисячі смертей. Це прогноз не уряду, а Всесвітньої організації охорони здоров’я. Самий гірший прогноз, який дає ця ж організація для України – це 240 тисяч смертей», – заявила Юлія Тимошенко.

За її словами, за будь-яких умов Президент не повинен був зволікати 15 днів, а мав би подати свої пропозиції до парламенту якнайшвидше. «Сьогодні є один розрахунок – що, можливо, епідемія розгуляється. І можливо все ж таки надзвичайний стан можна буде ввести. І що на цій підставі він там ще на півроку залишиться Президентом. Ви що не розумієте загальне підґрунтя цих речей».

Натомість представник Президента в парламенті Ігор Попов каже, що Президент все зробив за стандартною процедурою. За словами Попова, запровадити не звичайну, а екстраординарну процедуру перегляду закону завадило те, що Юлія Тимошенко проігнорувала засіданні РНБО, де розглядали це питання.

На завершення своєї емоційної промови Юлія Тимошенко пригрозила депутатам не лише громадським осудом. «Якщо ви віруючі люди – то стежить ще й Господь Бог!» – заявила вона.

Регіонали пропонують вп’ятеро менше


Проте пропрезидентські депутати та фракція Партії регіонів не сприйняли подібної аргументації. За подолання вето Президента проголосував лише 231 депутат, за необхідності щонайменше 300 голосів. На початку листопада за виділення мільярда на боротьбу з грипом проголосував 401 депутат.

Ключовою в тому, що вето не було подолане, виявилася позиція фракції Партії регіонів. Раніше вони підтримали виділення мільярда на боротьбу з грипом. Останніми днями їхні речники давали різні коментарі щодо голосування за подолання вето. Тепер регіонали вирішили вето не долати, про що сповістила речниця фракції Ганна Герман. «За місяць (тобто, до кінця року – ред.) мільярд використати неможливо, його можна лише вкрасти», – зазначила вона.

Утім, президентські пропозиції регіонали також не підтримали. Натомість вони внесли новий законопроект, що передбачає виділення на боротьбу з епідемією додатково 200 мільйонів гривень.

Прем’єр заявила про змову опонентів

Заступник голови фракції Блоку Литвина Олег Зарубінський каже, що аргументація Партії регіонів непереконлива. За його словами, регіонали і під час першого голосування знали, як уряд використовуватиме кошти. «Я не думаю, що їхні аналітичні служби запрацювали лише в останній тиждень. Очевидно, щось сталося такого політичного характеру. А що? – я не знаю», – зазначив Олег Зарубінський.

Коментуючи результати голосування, Юлія Тимошенко заявила про змову Президента та Партії регіонів. Проте регіонали відкидають звинувачення у змові з чинним главою держави.

У кулуарах парламенту про гроші на боротьбу з епідемією говорили здебільшого у політичному вимірі. Тепер депутати готуються до подальших політичних боїв довкола грошей на боротьбу з грипом, а політологи кажуть, що вірус грипу став невід’ємним учасником передвиборчої боротьби.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG