Доступність посилання

ТОП новини

ЄС вимагає від України передбачуваності у сфері транзиту газу


Європейський Союз вимагає від України передбачуваності у сфері транзиту газу до Європи. Про це у Києві після закінчення саміту Україна-ЄС повідомив голова Європейської ради, прем’єр Швеції Фредрік Райнфельдт.

Він нагадав, що 25% природного газу, що надходить до Європейського Союзу, проходить через територію України. «Європейські споживачі можуть втратити терплячість, коли є конфлікт, пов’язаний з енергопостачанням», – сказав прем’єр Швеції.

Тому, за його словами, Європа прагне, щоб усі сторони, пов’язані з постачанням газу до Європи, вирішили свої проблеми, і транспортування газу було передбачуваним.

Зі свого боку, Президент України Віктор Ющенко наголосив, що Україна гарантує безперебiйне постачання до Європи росiйського газу взимку 2009-2010 року.

«Ми нiколи не iнiцiюватимемо процесу, який би ускладнював постачання газу до Європи взимку 2009-2010 рокiв. Я прошу прийняти це як гарантію», – зауважив глава держави.

А президент Єврокомiсiї Жозе Мануель Баррозу наголосив, що в Європейському Союзi сподiваються на позитивне рiшення щодо вступу України до мiжнародного Енергетичного спiвтовариства.

«Я дуже радий, що технiчнi переговори про вступ України до Енергетичного спiвтовариства вже закiнчилися. Ми сподiваємося, що в Загребi 18 грудня буде ухвалене позитивне рішення», – сказав Баррозу.
XS
SM
MD
LG