Доступність посилання

ТОП новини

Україна – ЄС: без асоціації, але з перспективами


Президент Віктор Ющенко (у центрі), голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу (праворуч) і прем'єр-міністр Швеції Фредрік Рейнфельдт після саміту Україна-ЄС у Києві, 4 грудня 2009 року
Президент Віктор Ющенко (у центрі), голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу (праворуч) і прем'єр-міністр Швеції Фредрік Рейнфельдт після саміту Україна-ЄС у Києві, 4 грудня 2009 року

Київ – Президент Віктор Ющенко в п’ятницю переконував Європейський Союз у тому, що забезпечить чесні і демократичні вибори в Україні. Що ж до наближення України до ЄС, то 13-й саміт Україна – ЄС, який відбувся у Києві, не закінчився ухваленням угоди про асоціацію. Однак представники Євросоюзу заявили, що є всі підстави сподіватися на підписання цього документа, з якого має розпочатися якісно новий етап партнерства між Україною та ЄС, вже в наступному році. Сторони говорили про поступ у відносинах України та Євросоюзу, однак... ці переговори засвідчили також наявність багатьох проблем на шляху євроінтеграції України.

Вже на початку саміту Віктор Ющенко визнав, що досягти угоди про асоціацію не вдалося. Раніше український Президент неодноразово заявляв, що цю угоду між Україною та ЄС буде досягнуто в 2009 році. Проте тепер він змушений був визнати, що досягти цього не вдалося. За словами Віктора Ющенка, однією з головних причин стала світова фінансова криза. Через неї виникли проблеми з адаптацією нових членів ЄС. Посилився скептицизм щодо прийому нових членів, а також виникли труднощі в переговорах щодо зони вільної торгівлі.

За словами Президента України, є й внутрішньополітичні причини того, що досягти домовленостей не вдалося. «Невиконання урядом України у повному обсязі зобов’язань, взятих у рамках співпраці із міжнародними фінансовими організаціями, також негативно позначилося на переговорному процесі щодо укладання угоди про Асоціацію», – зазначив Віктор Ющенко. Іншу частку провини він поклав на парламент, який, за його словами, не спромігся ухвалити необхідні закони.

ЄС радить швидше реформуватися

У свою чергу голова Європейської ради, прем’єр-міністр Швеції Фредрік Райнфельдт заявив, що переговори просуваються успішно і висловив сподівання, що угода про асоціацію може бути укладена вже в наступному, 2010 році. Залишилося домовитися лише щодо створення зони вільної торгівлі. Утім, багато що залежить від того, як Україна відповість на складні виклики, що стоять перед нею.

«Стосунки між Україною та ЄС набули значно більш інтенсивного характеру, і ми тепер розуміємо, що впродовж наступних років наші стосунки й надалі розвиватимуться, все більше наближаючи Україну до ЄС», – зазначив прем’єр Швеції, яка зараз головує в ЄС.

За підсумками переговорів, сторони заявили про подальший поступ у розвитку відносин, хоча й не стали уточнювати, в якій саме галузі. Разом з тим, Євросоюз закликав Україну до серйозних та сміливих реформ і констатував, що обіцянки взяті на себе Києвом виконуються лише частково. Представники Євросоюзу заявили, що економічні та політичні реформи – це єдиний шлях до поглиблення взаємин між Україною та ЄС. Президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу зауважив, що не Європа винна в тому, що попередньо узгоджені плани не виконуються.

Віктор Ющенко заявив про початок діалогу щодо оптимізації візового режиму між Україною та ЄС. За його словами, українцям стало легше отримувати візи, а кількість українських туристів до Європи збільшилася за останній рік у два з половиною рази.

Енергетичні хвилювання

За словами Президента України, в перебігу саміту було розглянуто близько 15 питань: від партнерства у ділянці захисту довкілля до співпраці України з МВФ. Судячи зі слів промовців, чи не найбільше уваги було присвячено питанню співпраці в енергетичній сфері, зокрема проблемам енергетичної безпеки.

Речники Євросоюзу наголошували на тому, що ЄС отримує транзитом через Україну близько 25 відсотків газу. Відтак вони зацікавлені, аби двосторонні проблеми України та Росії не позначалися на цих поставках і закликали до надійного партнерства в енергетичній галузі.

Віктор Ющенко у відповідь зазначив, що Україна ніколи не перекривала поставки газу, а в газових справах забагато політики і замало ринкових принципів. «Ми хочемо організацію газових стосунків проводити не на колоніальній моделі, а на ринковій, – наголосив Президент України. – Нам не потрібні кредити, нам потрібні нормальні тарифи».

Ще однією темою саміту були президентські вибори в Україні. Сторони висловили задоволення, що виборча кампанія проходить прозоро та демократично. Віктор Ющенко запевнив, що вибори в Україні будуть саме такими.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG