Доступність посилання

ТОП новини

КВУ зафіксував перші порушення в передвиборчій кампанії


Комітет виборців України зафіксував перші порушення законодавства під час президентської кампанії, заявив голова правління Комітету виборців України Олександр Черненко.

За його словами, це, зокрема, було чітко видно під час карантину через епідемію грипу, коли більшість штабів кандидатів безкоштовно доставляла маски чи ліки або проводила безкоштовно медичний огляд, а це є наданням послуг.

«Це можна трактувати як підкуп виборців, і це заборонено законом», – наголосив Черненко.

Він додав, що ці порушення незначні і навряд чи вплинуть на результат виборів, але все ж звернув увагу: агітація, яка супроводжується безкоштовним або за заниженими цінами наданням товарів чи послуг, фактично заборонена законом.

Використання ж адмінресурсу у виборчій кампанії, за словами керівника КВУ, полягає у використанні службового становища для агітації, а також формування виборчих комісій, в організації зустрічей із кандидатом або якихось агітаційних заходів.

Експерт також заявив журналістам у Києві: «Поки що ми ще не бачили тиску на виборців, конкретних порушень прав виборців. Поки що ми говоримо про якісь м’які порушення, але про які необхідно говорити, щоб їх не було».

Водночас, як зазначив Черненко, довести причетність до такої агітації тих чи інших штабів і накласти на них якісь санкції дуже складно.

«Ми починаємо отримувати сигнали, поки що не факти, а сигнали про можливу організацію безпосереднього грошового підкупу виборців напередодні, можливо, першого туру або другого. Гроші ще ніхто не роздає, але ведеться певна підготовча робота», – попередив він.
XS
SM
MD
LG