Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко хоче виборів парламенту за відкритими списками


Президент заявив, що через кілька днів подасть до парламенту законопроекти про зміну системи виборів до місцевих органів влади і до Верховної Ради, що передбачають у першу чергу повернення до мажоритарної системи виборів до місцевих органів влади і введення відкритих списків кандидатів у народні депутати.

Виступаючи в ефірі Харківської обласної державної телерадіокомпанії, Віктор Ющенко висловив переконання, що запровадження таких змін «посилить відповідальність і політиків, і виборців, які знатимуть, за кого віддали свій голос».

Також, вважає він, це вирішить проблему «криміналізації» української влади, яка виникла не як «проблема демократії», а як «проблема системи виборів, системи входження у владу». Тому, на думку Ющенка, цю систему треба змінити.

Ідея виборчої системи з «відкритими списками» полягає в тому, що виборець голосує не тільки за партію, а й за конкретного її представника (чи кількох представників); таким чином список депутатів, які пройдуть до парламенту від тієї чи іншої партії, залежатиме від виборців, а не від керівництва партії.

Критики цієї системи заявляють, що вона надто складна, і ця складність відкриє нові можливості для адміністративного впливу на результати виборів та для їхньої фальсифікації.

Ющенко вже не вперше заявляє, що ось-ось подасть законопроект про запровадження «відкритих списків» на виборах.
XS
SM
MD
LG