Доступність посилання

ТОП новини

Таїланд завершив депортацію додому біженців із Лаосу


Влада Таїланду повідомила сьогодні, що вчора ввечері завершила депортацію майже 4 тисяч 400 утікачів із Лаосу, представників народу хмонґ, назад до цієї комуністичної країни.

Протягом учорашнього дня армія Таїланду вантажівками вивезла їх до кордону з табору біженців на півночі країни, незважаючи на міжнародні протести, що втікачам удома може загрожувати переслідування. Журналістів до цієї операції не допустили.

Серед них повернули до Лаосу й близько 160 осіб із іншого табору, статус біженців яких уже офіційно визнала ООН. Таїландські військові заявили, що ті вирішили повернутися додому разом із іншими своїми співвітчизниками «добровільно».

Відомство ООН у справах біженців заявило, що насильне повернення владою Таїланду біженців до країни походження порушує міжнародне законодавство і створює небезпечний прецедент.

Таїланд заявляє, що влада Лаосу запевнила, що втікачі після повернення будуть у безпеці, а тим, хто має статус біженця, дозволять виїхати до інших країн.

Західні дипломати кажуть, що мають дані про інші наміри лаоської влади.

Представники народу хмонґ із Лаосу побоюються репресій із боку комуністичної влади цієї країни через те, що під час війни в Індокитаї у 1960-х – 70-х роках люди хмонґ виступили в Лаосі на боці антикомуністичних сил, що їх підтримували США.

Влада Таїланду заявляла, що вважає цих утікачів нелегальними економічними іммігрантами, і не допускала до них представників ООН, щоб ті могли визначити можливість визнати за ними статус біженця.

Різні групи народу хмонґ живуть, крім Лаосу, і в самому Таїланді, а також у В’єтнамі і найбільше в Китаї, де їх називають іменем мяо. Існують також діаспори в інших країнах, у першу чергу у США, які виникли після закінчення індокитайської війни.
XS
SM
MD
LG