Доступність посилання

ТОП новини

Рішення суду з Голодомору відкриває шлях для компенсацій постраждалим – СБУ


Рішення апеляційного суду Києва, яким керівників більшовицького тоталітарного режиму визнані винними у геноциді в Україні в 1932-1933 роках, відкриває можливість отримати грошові компенсації для тих, хто пережив Голодомор і постраждав від нього.

Про це заявив голова Служби Безпеки Валентин Наливайченко. За його словами, СБУ спільно з МЗС України планують з’ясувати, кому і куди за кордон постачалося конфісковане в ті роки в Україні збіжжя. Мета цієї роботи – встановлення компаній, корпорацій і урядів, які отримали «комерційний зиск» від злочинних дій тодішньої комуністичної верхівки з конфіскації збіжжя та майна населення України.

Як заявив Наливайченко, отримана інформація в подальшому може стати підставою для позовів до цих компаній з метою отримання компенсаційних виплат постраждалим під час Голодомору 1932-1933 років.

Такі дії, за словами голови СБУ, є загальновизнаною світовою практикою щодо компенсацій жертвам злочинів проти людства, а саме таким злочином і є, згідно зі вчорашнім рішенням суду, Голодомор 1932-1933 років в Україні.

За інформацією Наливайченка, на сьогодні в Україні проживають сотні тисяч осіб, які пережили Голодомор і постраждали від нього, і які мають повне право на отримання компенсацій.

13 січня Апеляційний суд Києва визнав керівників більшовицького тоталітарного режиму винними в геноциді в Україні в 1932-1933 роках. За даними СБУ, суд констатував, що Йосип Сталін, В’ячеслав Молотов, Лазар Каганович, Павло Постишев, Станіслав Косіор, Влас Чубар і Мендель Хатаєвич скоїли злочин геноциду, передбачений Кримінальним кодексом України. У той же час суд закрив кримінальну справу у зв’язку з їхньою смертю.

Остаточна кількість людських втрат України від Голодомору 1932-33 років, за рішенням суду, становить 10 мільйонів 63 тисячі людей, повідомив Наливайченко. Згідно з оприлюдненими ним матеріалами, з цих втрат 3 мільйони 941 тисяча людей померли безпосередньо від голоду і 6 мільйонів 122 тисячі – становлять ненароджені.
XS
SM
MD
LG