Доступність посилання

ТОП новини

На Гаїті говорять про півтори сотні тисяч загиблих від землетрусу


Чільні урядовці Гаїті заявили в п’ятницю агентству «Ройтерз» про десятки тисяч уже похованих жертв вівторкового 7-бального землетрусу і про, можливо, ще сотні тисяч загиблих.

Державний секретар Міністерства юстиції з питань громадської безпеки Арамік Луї заявив, що вже 40 тисяч загиблих поховали в масових могилах і що ще не знайдених загиблих може бути ще зі 100 тисяч.

А міністр внутрішніх справ Поль Антуан Б’єн-Еме сказав, що з руїн уже дістали близько 50 тисяч тіл і що загалом очікують на 100–150 тисяч жертв – хоча, за його словами, точна кількість загиблих, мабуть, не буде відома ніколи.

Раніше Міжнародний Червоний Хрест оцінював загальну кількість загиблих у 50 тисяч людей.

За даними ООН, у найбільш потерпілому місті, столиці Гаїті Порт-о-Пренсі, житло втратили близько 300 тисяч осіб, а зруйнована десята частина всіх будинків міста. Гаїтянські урядовці кажуть, що заново збудувати доведеться три чверті міста, бо й із будівель, що встояли, багато все ж мають структурні пошкодження й їх доведеться зносити.

Практично виведена з ладу інфраструктура 2-мільйонного міста, зокрема, водогін та електрика. Зруйновані багато лікарень, що ускладнює надання медичної допомоги потерпілим.

Крім того, починають надходити повідомлення про великі руйнування в прибережному місті Жакмель на півдні Гаїті та в інших регіонах поза межами столиці.

У США президент Барак Обама, який раніше обіцяв 100 мільйонів доларів допомоги, в п’ятницю заявив, що Америка зробить «усе можливе» для порятунку людей і для допомоги Гаїті, найбіднішій країні Західної півкулі, знову стати на ноги.

Зокрема, вже протягом п’ятниці до Гаїті має прибути близько 1 тисячі американських військових на допомогу рятувальним зусиллям, а до понеділка їх має прибути до 10 тисяч.

ООН закликає надати Гаїті термінову допомогу на 550 мільйонів доларів.
XS
SM
MD
LG