Доступність посилання

ТОП новини

Канадські спостерігачі: вибори в Україні відповідали стандартам


Місія міжнародних спостерігачів від Канадсько-української фундації й Конгресу українців Канади заявляє, що вибори Президента відповідають українському законодавству й міжнародним стандартам.

Про це повідомив головний спостерігач Любомир Маркевич, посилаючись на попередній звіт спостереження. «Як свідчать наші попередні висновки, у загальному в областях, де велося спостереження, були вжиті адекватні зусилля, щоб вибори відповідали міжнародним стандартам вільних і справедливих виборів», – сказав він.

У звіті місії позитивними моментами виборчого процесу в Україні зазначені такі факти, як: відсутність масштабного використання адмінресурсу, створення правових механізмів для вирішення проблем, пов’язаних з виборами, на місцевому рівні, широка представленість жінок у виборчих органах, що, однак, також може свідчити про низький рівень винагороди за роботу на виборах.

Канадські спостерігачі також заявляють позитивними моментами, що члени виборчих комісій чітко виконували свої обов’язки, незважаючи на стислі терміни й несприятливі умови роботи, а також той факт, що голосування вдома не перевищило загальноприйнятих меж.

Спостерігачі зафіксували такі недоліки: Верховна Рада не внесла необхідні рекомендовані поправки до виборчого законодавства до дня виборів Президента; процес акредитації міжнародних спостерігачів був важким у плані процедури й термінів; незадовільні умови роботи виборчкомів, низька оплата праці, що було викликано систематичними проблемами фінансування; низький рівень підготовки членів виборчкомів на деяких дільницях.

Тим часом, місія Мiжпарламентської асамблеї країн СНД заявила, що органiзацiя проведення виборiв Президента України вiдповiдала демократичним нормам.

«Виборча кампанiя, хiд голосування, незважаючи на окремi недолiки, вiдповiдають критерiям вiльних, справжнiх виборiв на основi загального рiвного виборчого права таємницi голосування», – заявив керiвник мiсiї – перший заступник голови Ради федерацiї Федеральних зборiв Росії Олександр Торшин.
XS
SM
MD
LG