Доступність посилання

ТОП новини

КВУ: виборці можуть внести правки до списків


Заступник голови правління Комітету виборців України Віталій Тесленко рекомендує українцям, яких під час голосування в неділю не виявилося в списку виборців, перед другим туром звернутися до районної державної адміністрації для виправлення помилки. Про це він заявив в інтерв’ю Радіо Свобода.

«Я би пропонував людям, яких не виявилося в списку або які не впевнені, що вони прийдуть і будуть у списку, діяти просто: треба звернутися в свою районну державну адміністрацію… при всіх них створені спеціальні органи – відділи ведення державного реєстру виборців. Звернувшись до них, ви можете перевірити наявність себе в списках, перевірити на можливі помилки щодо написання вашого прізвища чи вашої адреси за реєстрацією і виправити їх, якщо є помилки, або написати заяву, щоб вас внесли в цей реєстр виборців», – сказав Тесленко, додавши, що для цього потрібно прийти з паспортом.

Водночас, представник Комітету виборців, рекомендує і після цієї процедури за кілька днів до виборів піти до виборчої дільниці і перевірити, чи з’явилося прізвище в списках, якщо його не було, або чи були виправлені помилки.

Раніше Комітет виборців України повідомляв, що в день виборів громадяни на дільницях «вчиняли скандали через відсутність своїх прізвищ у списку». Однак у певних регіонах люди писали заяви і отримували можливість проголосувати, а в інших – усіх відсилали до суду.

Колізія виникла через те, що Київський апеляційний адміністративний суд скасував рішення Центральної виборчої комісії, яке дозволяло вносити у день голосування у списки виборців зміни за рішенням дільничних виборчих комісій.

Однак, деякі дільничні виборчі комісії вирішили користуватися рішенням ЦВК, і навіть підкріпили це власним голосуванням, а інші дільничні комісії дотримувалися рішення суду і відмовляли виборцям у можливості потрапити у додаткові списки у день голосування.

Комітет виборців України констатував, що якість списків істотно не поліпшилася від часу останніх парламентських виборів.
XS
SM
MD
LG