Доступність посилання

ТОП новини

КСУ: рішення уряду про використання вчителями української мови перевищило повноваження


Кабiнет Мiнiстрiв України вийшов за межi своїх повноважень, зобов’язавши педагогiв загальноосвiтнiх навчальних закладiв державної i комунальної форми власностi в робочий час постiйно використовувати українську мову.

Це випливає з рiшення Конституцiйного Суду, ухваленого 2 лютого та оприлюдненого сьогодні.

КСУ визнав неконституцiйною постанову Кабiнету Мiнiстрiв вiд 30 вересня 2009 року, згiдно з якою були внесенi змiни до Положень про загальноосвiтнiй навчальний заклад.

За цiєю постановою, встановлювалося, що в робочий час у державному і комунальному загальноосвітньому навчальному закладі педагогічні працівники зобов’язані постійно застосовувати українську мову, а у державному і комунальному загальноосвітньому навчальному закладі з навчанням мовою національних меншин – поряд з українською мовою також мову, якою здійснюється навчально-виховний процес в цьому закладі.

У рiшеннi КС зазначається, що, вносячи доповнення до Положення про загальноосвiтнiй навчальний заклад, уряд «визначив порядок застосування мов педагогiчними працiвниками загальноосвiтнiх навчальних закладiв, тодi як згiдно з Конституцiєю, порядок застосування мов визначається виключно законами України».

Таким чином, ухваливши цю постанову, Кабiнет Мiнiстрiв вийшов за межi своїх повноважень, передбачених Конституцiєю i законами України, мовиться в рішенні КСУ.

Голова Суду Андрiй Стрижак пiсля оголошення рiшення заявив, що парламент має врегулювати цю проблему в законодавчому порядку.

Із поданням до Конституційного Суду зверталися 52 народних депутати.
XS
SM
MD
LG