Доступність посилання

ТОП новини

Європа вперше дозволила Україні подати заявку на членство – Тарасюк


Раніше Європейський Союз був аж занадто обережним і ніколи не говорив про можливу заявку на членство від України. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив голова Комітету з питань європейської інтеграції Верховної Ради Борис Тарасюк, коментуючи вчорашню резолюцію Європарламенту щодо України.

«Коли я мав розмови з високопосадовцями Європейської комісії як міністр закордонних справ, то я говорив про можливу подачу заявки, це було в 2005 році. Таке право в України формально є, інша справа, якою може бути відповідь. Тоді в 2005 році вони жахалися самого слова «заявка» і просили не робити цього, попереджаючи, що ми можемо наразитися на негативну відповідь… А з іншого боку, вони критикували, чому ж ви заявку не подаєте. Очевидно, що час змінюється, змінюється і позиція країн ЄС. І вони вже сьогодні готові розглядати заявку України», – сказав Тарасюк.

Водночас, за його словами, «очевидно, що Україна сьогодні не готова до членства в Європейському Союзі» і має здійснити низку реформ.

Серед них – реформа енергетичного сектору, електроенергетичного ринку, газового ринку, вдосконалення судової системи, боротьба з корупцією. «Все це на порядку денному вже багато років», – сказав екс-міністр закордонних справ.

За словами Тарасюка, аналітики вважають, що ЄС вирішив зробити Україні пропозицію, від якої їй важко відмовитися і зроблено це під час інавгурації нового Президента. «Багато чого треба зробити Україні і це, звичайно, не є компетенцією Президента. Але сам факт ухвалення такої резолюції є досить обнадійливим для України як держави», – сказав екс-міністр.

Голова парламентського комітету з євроінтеграції також заявив, що рішення Януковича про перший візит до Брюсселя – «абсолютно правильне».

«Тут є елемент несподіванки, бо очікували від проросійського Президента Януковича перший візит до Москви, він зробив навпаки», – сказав Тарасюк.

Вчора депутати Європарламенту схвалили резолюцію, в якій визнали Україну «європейською країною, яка поділяє спільну історію та спільні цінності з країнами Європейського Союзу», а також визнали європейські прагнення України.
XS
SM
MD
LG