Доступність посилання

ТОП новини

НАСА: землетрус у Чилі міг привести до скорочення доби на Землі


Землетрус силою в 8,8 бала за шкалою Ріхтера, що стався в Чилі 27 лютого, міг привести до скорочення кожної земної доби, повідомляє американське космічне агентство НАСА.

Дослідник Річард Ґросс із Лабораторії реактивного руху НАСА вирахував, як змінилося обертання Землі після землетрусу. Разом із колегами він дійшов висновку, що підземні поштовхи могли скоротити тривалість доби на Землі на близько 1,26 мікросекунди (мікросекунда дорівнює одній мільйонній долі секунди).

Науковці визначили також, як внаслідок землетрусу в Чилі змінилася земна вісь. Йдеться про вісь, щодо якої збалансована маса планети. Як повідомляє НАСА, Ґросс визначив, що ця вісь зазнала незначного зрушення – приблизно на вісім сантиметрів.

За словами науковців, ці прогнози можуть змінитися, коли надійдуть точніші дані щодо землетрусу.

Як заявив Ґросс, схожі підрахунки показали, що землетрус силою 9,1 бала за шкалою Ріхтера, що стався в 2004 році на Суматрі, зменшив тривалість доби на 6,8 мікросекунди та зрушив вісь на близько 7 сантиметрів.

Землетрус магнітудою 8,8 балів стався в Чилі в суботу рано вранці. Понад добу тривали повторні поштовхи силою до 6,5 бала.
XS
SM
MD
LG