Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент пропонує надати «шенгенські» права національним візам у ЄС


Європейський парламент ухвалив у вівторок у першому читанні проект рішення, яке має на меті дати власникам довготривалих національних віз країн-членів Європейського Союзу такі ж права на пересування в межах «шенгенської зони», які дотепер давали тільки дозволи на проживання в цих країнах.

Ідеться про довгострокові національні візи типу D терміном понад 90 днів, але не більш як рік. Нині вони дають право їхнім власникам лише перебувати в країні, що видала візу, і тільки один раз проїхати транзитом до неї через території інших «шенгенських» країн, але навіть поїздка назад уже можлива тільки повітряним шляхом або з отриманням транзитної візи.

За новими правилами власники таких віз, як і власники дозволів на проживання в країнах «шенгенської зони», матимуть право перебувати в інших «шенгенських» країнах, крім тієї, яка видала документ, на термін загалом до 90 днів протягом кожних 180 днів чинності документа.

Тепер це рішення Європарламенту йде на розгляд Ради Європейського Союзу, відомої також неофіційно як Рада міністрів ЄС. Щоб воно набуло чинності, його мають схвалити в однаковому вигляді обидві ці інституції.

Планується, що рішення мало б стати чинним 5 квітня, коли також набуває чинності новий Візовий кодекс ЄС.

І в разі схвалення нова норма не стосуватиметься, зокрема, Великої Британії та Ірландії, які не беруть або беруть дуже обмежену участь у Шенгенських домовленостях. Так само й Данія, яка не є повним членом «шенгену», повинна буде протягом півроку вирішити, чи буде вона виконувати нинішнє рішення.
XS
SM
MD
LG