Доступність посилання

ТОП новини

Перші результати виборів в Іраку: різні регіони – різні переможці


За першими попередніми результатами недільних парламентських виборів в Іраку, коаліція під проводом прем’єр-міністра, шиїта Нурі аль-Малікі веде перед на переважно шиїтському ж півдні країни. За даними підрахунку 30 відсотків голосів у губерніях Наджаф і Бабіль, прем’єрова коаліція «Держава закону» веде там перед, а друге місце мають наразі її суперники, теж переважно шиїти, з лав Іракського національного альянсу.

Тим часом 17 відсотків порахованих голосів у губернії Діяла зі змішаним населенням, що на північний схід від Багдада, і перші дані з переважно сунітської губернії Салахаддін відразу на північ від Багдада свідчать про успіх світського альянсу на чолі з колишнім прем’єр-міністром Аядом Аллаві.

А в північній губернії Арбіль, де більшість складають курди, з 28 відсотків полічених голосів випливає значна перевага курдських партій – Патріотичного союзу Курдистану президента Іраку, курда Джалала Талабані, і Демократичної партії Курдистану президента автономного регіону Курдистан, до якого належить ця провінція, Масуда Барзані.

Як вважають, перемога якогось із блоків у масштабах усього Іраку практично неможлива, і для формування коаліційного уряду будуть потрібні довгі, можливо, кількамісячні, переговори.
XS
SM
MD
LG