Доступність посилання

ТОП новини

Влада Прикарпаття закликає Януковича не скасовувати нагородження Бандери


Чергова сесія Івано-Франківської обласної ради ухвалила звернення до Президента Віктора Януковича, в якому висловила стурбованість дискусіями навколо указів колишнього глави держави Віктора Ющенка про присвоєння звання Героя України Головнокомандувачу УПА Романові Шухевичу та Провіднику ОУН Степанові Бандері, «що набули міжнародного масштабу».

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, тривогу депутатів викликала заява Віктора Януковича на зустрічі з керівниками Російської Федерації «про наміри відмінити згадані укази до 9 травня 2010 року, коли буде відзначатися 65 річниця Перемоги».

У зверненні мовиться, що «ніхто не має права вказувати, хто в Україні є національним героєм, це є виключне право українців».

Вказуючи, що укази попереднього Президента України Віктора Ющенка базувалися на відкритих і доступних архівних документах, численних зверненнях громадян, обласна рада вважає, що Степан Бандера і Роман Шухевич є «героями України, незалежно від указів».

Наміри скасувати укази щодо присвоєння їм таких звань, сказано у зверненні, базується на «тоталітарних стереотипах», недостовірній інформації, приміром, про те, що Шухевич з рук Гітлера отримував нагороди.

Івано-Франківська обласна рада наголосила, що «всіма конституційними методами буде утверджувати історичну справедливість» і закликала Президента України Віктора Януковича будувати добросусідські стосунки з Євросоюзом та Росією «на взаємній повазі, а не на поступках України своїм сусідам всупереч інтересам України».

22 січня Президент Віктор Ющенко присвоїв звання Героя України лідерові Організації українських націоналістів Степану Бандері. Головнокомандувачу УПА Романові Шухевичу Ющенко присвоїв звання Героя в 2007 році.

Європейський парламент у своїй нещодавній резолюції щодо України розкритикував рішення колишнього Президента щодо нагородження Бандери.

Під час візиту до Москви український Президент Янукович заявив, що має намір визначитися з долею указів колишнього глави держави до 9 травня.
XS
SM
MD
LG