Доступність посилання

ТОП новини

Конституційний суд Молдови не задовольнив подання комуністів про розпуск парламенту


Парламент Молдови може бути розпущений не більш як раз протягом року (365 днів), визначив Конституційний суд країни на своєму засіданні.

Таким чином Суд дав негативну відповідь на запит опозиційної Комуністичної партії, яка вважала, що вибори можуть відбуватися раз за календарний рік, і виконувач обов’язків президента мусив розпускати парламент уже після 1 січня.

Водночас Конституційний суд тим самим також підтвердив легітимність виконувача обов’язків президента й голови парламенту Молдови Міхая Ґімпу та владної в країні правоцентристської коаліції «Альянс за європейську інтеграцію».

А що в Конституції Молдови точні терміни розпуску парламенту не визначені, голова Конституційного суду Думітру Пулбере заявив, що Міхай Ґімпу муситиме розпустити парламент після 16 червня цього року «в розумні терміни».

16 червня мине рік від попереднього розпуску парламенту.

Рішення Конституційного суду також заперечило плани коаліції, яка хотіла відмовитися від розпуску й дострокових виборів та провести референдум про зміни до Конституції.

Парламент Молдови, за Конституцією, має бути розпущений, якщо він із двох спроб не зміг обрати президента країни. Через це попередній парламент, обраний у квітні минулого року, був уже в червні розпущений.

Нинішній парламент, обраний після цього в липні, теж не зміг із двох спроб обрати президента й теж має бути розпущений. Але тут спрацювало конституційне обмеження, яке не дозволяє розпускати парламент частіше як раз за рік.
XS
SM
MD
LG