Доступність посилання

ТОП новини

Власникам довготермінових віз дозволять подорожувати Шенгеном


Рада Європейського Союзу схвалила дозвіл власникам довготермінових національних віз країн-членів Шенгенської зони подорожувати й іншими країнами цієї зони, повідомила сьогодні прес-служба Ради ЄС.

Згідно з рішенням, громадяни третіх країн-власники довготермінових віз (на період понад три місяці) типу «D» зможуть пересуватися країнами-членами Шенгенської зони так само, як і громадяни третіх країн, що мають дозвіл на проживання в одній з країн-членів: нові правила дадуть можливість подорожувати іншими країнами, крім тієї, яка видала документ, протягом 90 днів з кожних 180 днів чинності документа.

При цьому нові правила регламентують також і можливість вільного транзиту країнами-членами Шенгенської зони і при поверненні власників довготермінових віз додому. Згідно з правилами, які ще діють нині, власники довготермінових віз типу «D» мають право лише на одноразовий транзит при поїздці до країни, що видала довготермінову візу, та на перебування у цій країні. Уже навіть повернення додому нині не може відбуватися через території інших країн Шенгенської зони.

Новими правилами також передбачено, що довготермінові візи не можуть видаватися на період понад один рік. У разi, якщо країна дозволяє iноземцеві перебувати понад один рiк, довгострокову вiзу має бути замiнено на дозвiл на перебування.

У питаннях безпеки новi правила зобов’язують держави, що розглядають видачу довгострокової вiзи громадянам третiх країн, консультуватися з Шенгенською iнформацiйною системою так само, як i пiд час розгляду видачi дозволу на перебування. У разi, якщо громадянин третьої країни розглядається як особа, яку було попереджено про вiдмову у в’їзді, держава має насамперед проконсультуватися з тiєю державою, яка видала таке попередження, і ці громадяни зможуть отримати візу лише з таких суттєвих причин, як із гуманітарних міркувань або на виконання міжнародних домовленостей.

Ці нові правила щодо довготермінових віз 9 березня вже схвалив Європарламент.

Після офіційної публікації нова норма має стати чинною з 5 квітня, коли також набуває чинності новий Візовий кодекс ЄС.

При цьому вона не стосуватиметься, зокрема, Великої Британії та Ірландії, які не беруть або беруть дуже обмежену участь у Шенгенських домовленостях. Так само й Данія, яка не є повним членом «шенгену», повинна буде протягом півроку вирішити, чи виконуватиме вона нинішнє рішення.
XS
SM
MD
LG