Доступність посилання

ТОП новини

На Дніпропетровщині оприлюднили список найцікавіших назв сіл


Головне управління статистики в Дніпропетровській області у п’ятницю оприлюднило список найцікавіших і найкумедніших назв сільських населених пунктів краю. Усі села мають назви, в яких відображені їхні особливості, історичні чи легендарні події.

Так, за інформацією з управління, у Криничанському районі області є село Гримуче, а в Солонянському – Гроза. У цих же районах є села, названі на честь квітки, – Барвінок.

Десятки сіл краю носять поетичні назви – Дубравка, Журавлинка, Чорноглазівка і навіть Любов (у Солонянському районі), а в Верхньодніпровському районі є село Зуботрясівка.

Кожне десяте село Дніпропетровщини у своїй назві містить слово «нова», «нове», 29 сіл – слово «зелене», близько двох десятків сіл – «веселе»: Веселе, Веселі Гірки, Дачі, Кути і навіть Веселі Чумаки.

Значна кількість сільських населених пунктів краю походить від імені, найбільше, двадцять, від імені «Марія» – Мар’ївка, Мар’ївcьке, Мар’янівське тощо.

Примітно, що деякі назви аж надто популярні в окремих районах, і це часто призводить до плутанини. Так, у Дніпропетровському районі два села мають назву Степове, у Магдалинівському дві Тарасівки, у Софіївському дві Володимирівки.

Але найскладніше у Синельниківському районі: на його території села Мар’ївське, Мар’їнка і цілих три Мар’ївки, до того ж іще дві Андріївки і дві Іванівки.

Наразі на Дніпропетровщині налічується майже півтори тисячі сіл, в них мешкає понад півмільйона людей.
XS
SM
MD
LG