Доступність посилання

ТОП новини

Карзай хоче залагодити зі США скандал навколо виборчих звинувачень


Президент Афганістану зателефонував у п’ятницю державному секретареві США в намаганні залагодити відносини, які напружилися після недавніх звинувачень Хаміда Карзая, що фальсифікації на виборах влаштували не афганці, а представники міжнародної спільноти.

За повідомленням Державного департаменту США, розмова була «конструктивна», і Гілларі Клінтон почула високу оцінку афганським керівником внеску і самопожертви міжнародної спільноти в Афганістані.

Раніше в п’ятницю посол США в Афганістані Карл Айкенберрі зустрічався з Хамідом Карзаєм особисто, щоб почути пояснення його слів.

Американські урядовці в Вашингтоні заявили, перед цим, що заяви Карзая «безглузді» й викликають занепокоєння.

У четвер Карзай заявив, що голосування на виборах президента Афганістану в серпні 2009 року супроводжувалося порушеннями, але афганці не мають до цього стосунку. Президент звинуватив у втручанні в роботу виборчих комісій тодішнього заступника голови місії ООН в Афганістані американця Пітера Ґалбрейта і тодішнього голову місії Євросоюзу на виборах француза Філіпа Морійона.

Саме Ґалбрейт і представники ЄС свого часу звернули увагу на те, що частина голосів (аж до 30 відсотків) була зарахована на користь Карзая нечесним шляхом.
XS
SM
MD
LG