Доступність посилання

ТОП новини

Киргизька опозиція закликає до відставки влади


Лідери опозиції в Киргизстані після дня протестів і насильства закликали президента Курманбека Бакієва й його владу піти в відставку й оголосили, що створюють власний тимчасовий уряд.

Один із чільних лідерів опозиції, колишній спікер парламенту й голова опозиційної Соціалістичної партії «Ата-Мекен» («Батьківщина») Омюрбек Текебаєв заявив, виступаючи на захопленому опозиціонерами державному телебаченні, що головою цього опозиційного органу обрана колишній міністр закордонних справ Роза Отунбаєва.

Відразу після захоплення телебачення якийсь час узагалі не працювало.

Він також заявив, що в сутичках загинуло близько 100 людей.

У Міністерстві охорони здоров’я Киргизстану офіційно підтверджують загибель щонайменше 30 осіб і поранення близько 180.

Опозиційні демонстранти також захопили в середу в столиці країни Бішкеку будинок парламенту і розгромили його. Горить будівля генеральної прокуратури, з неї тягнуть оргтехніку й меблі.

Опозиціонери заявляють, що влада звільнила всіх представників опозиції, затриманих раніше.

Напередодні президент Бакієв видав указ про запровадження в Бішкеку надзвичайного стану й комендантського часу з забороною виходити на вулиці в нічний час. Речник президента повідомляв, що такі ж укази видані й щодо міста Таласа, де заворушення спалахнули ще в вівторок, Нарина й Чуйської області.

Але такі укази має затверджувати парламент. Не відомо, чи вдалося провести це затвердження.

Надходять повідомлення про погроми в урядових будівлях і в торговельних центрах і що мародери розграбували резиденцію Бакієва в Бішкеку.

Біля приміщення управління внутрішніх справ столиці було чути постріли й вибухи.

Де перебуває сам президент, не відомо.

Акції протесту, подекуди теж із захопленням органів місцевої влади, відбуваються і в інших містах Киргизстану – Оші, Нарині, Таласі й Токмоку.
XS
SM
MD
LG