Доступність посилання

ТОП новини

У Карзая заперечують, що той говорив про єднання з талібами


Речник президента Афганістану заперечив повідомлення, що Хамід Карзай погрожував об’єднатися з ісламістським рухом «Талібан», якщо на країну «чинитимуть тиск» західні держави.

Як сказав Вагід Омар, уряд Афганістану був вражений повідомленнями в пресі й не знає, звідки це взялося.

Раніше засоби інформації широко цитували слова, які, за цими повідомленнями, Карзай висловив іще в суботу на зустрічі з депутатами парламенту про те, що коли США продовжать тиснути на нього й вимагати покласти край корупції, кумівству й шахрайствам на виборах, він може об’єднати сили з повстанцями-талібами проти Заходу.

Тим часом агентство «Асошієйтед Прес» наводить свідчення трьох окремих афганських депутатів, які підтверджують, що на тій зустрічі Карзай принаймні двічі повторив ту свою погрозу.

Через ці та деякі інші антизахідні й антиамериканські заяви Карзая останнього часу Сполучені Штати попередили, що це погіршує відносини Вашингтона й Кабула і що планований візит президента Афганістану до США можуть скасувати.

У середу до критики Карзая приєдналася Канада, прем’єр-міністр якої Стівен Гарпер назвав антизахідні заяви афганського керівника «цілковито неприйнятними» для Канади й її союзників.
XS
SM
MD
LG