Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко: Конституційний Суд «дозволив політикам торгувати вибором народу»


Рішення Конституційного Суду про правомірність нинішньої парламентської коаліції з фракцій і окремих депутатів засвідчило, що «сьогодні не існує державного арбітра, який стояв би на сторожі духу і букви Конституції України, непорушності прав і свобод її громадян», вважає лідер партії «Наша Україна».

Цим рішенням «фактично закріплено можливість торгувати правом народу «здійснювати владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування», наданим йому статтею 5 чинної Конституції», мовиться в заяві Віктора Ющенка.

Можливість входження депутата до коаліції на індивідуальній основі «фактично дискредитує самі принципи пропорційної виборчої системи, коли депутати мають слідувати тому курсу, який оголосила на виборах його партія чи блок – і за який голосували українські виборці», наголосив колишній Президент.

Формування коаліції в узаконений нині Конституційним Судом спосіб є «спробою маніпуляції фундаментальним правом народу обирати владу», вважає Ющенко.

«Ті, хто намагаються діяти у такий спосіб, фактично прагнуть підмінити чи взагалі скасувати основоположну конституційну норму, відповідно до якої «єдиним джерелом влади в Україні є народ». Народ, а не продажні політики», – заявляє він.

Віктор Ющенко також звертається до чинного Президента як гаранта додержання Конституції, прав і свобод людини і громадянина з вимогою негайно вжити заходів, щоб зупинити корупцію, яка, на його думку, причетна до такого рішення Конституційного Суду, і виправити викривлення волі виборців у Верховній Раді.

Раніше в четвер Конституційний Суд оголосив рішення, за яким у формуванні коаліції можуть брати не тільки цілі фракції, як передбачає Конституція і як 2008 року вже підтверджував сам Суд, а й окремі депутати, зокрема й ті, що не належать до коаліційних фракцій.

Таку зміну позиції Конституційного Суду на протилежну пояснили тим, що тепер такий порядок передбачений Регламентом Верховної Ради.

При цьому Конституційний Суд ніяк не став оцінювати той факт, що сам пункт Регламенту про цей порядок не відповідає Конституції.
XS
SM
MD
LG