Доступність посилання

ТОП новини

У Чехії готуються до дня жалоби в пам’ять про загиблих в авіакатастрофі під Смоленськом


У Чехії готуються до дня державної жалоби, який має бути виголошений на суботу, 17 квітня, коли у Польщі ховатимуть президента Леха Качинського

Вже в перші години після трагедії в суботу сотні чехів і гостей столиці прийшли до посольства Польщі в Празі, щоб уклонитись пам’яті президента Леха Качиньского та членів делегації, які загинули в авіакатастрофі під російським Смоленськом. Квіти і запалені свічки принесли також чехи до генерального консульства Польщі в Остраві.

Передбачається, що у день державний жалоби на всій території Чеської Республіки будуть приспущені державні прапори, у полудень по всій країні увімкнуть сирени, а в костелах задзвонять у дзвони. Також театри і концертні зали скасують свої програми, відбудуться зміни в проведені спортивних змагань та інших громадських акцій, будуть закритими і казино.

У п’ятницю архієпископ празький Домінік Дука відслужить заупокійну месу в головному чеському храмі Святого Віта, в якій мають взяти участь президент Чехії Вацлав Клаус, прем’єр Ян Фішер та інші політичні й державні діячі.

Востаннє Чехія виголошувала день державної жалоби 8 квітня 2005 року, в день похорону Папи Римського Івана Павла Другого.
XS
SM
MD
LG