Доступність посилання

ТОП новини

Парламент планує підвищити відповідальність за пропаганду нацизму


Верховна Рада України ухвалила в першому читанні проект закону «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення» щодо відповідальності за пропаганду ідей нацизму. За ухвалення законопроекту проголосували 262 народних депутати з 420, зареєстрованих в сесійній залі.

Завданням проекту закону є закріплення визначення поняття «нацизм» та відокремлення дій, спрямованих на пропаганду нацизму від діяльності, що, навпаки, засуджує цю ідеологію.

Законопроект запроваджує диференційовану відповідальність за дії, пов’язані з пропагандою нацизму, в залежності від мети, ступеня суспільної небезпечності і форми вчинення таких дій.

Зокрема, проектом встановлюється адміністративна відповідальність у вигляді штрафу в разі публічного показу та розповсюдження атрибутики, символіки, друкованих чи аудіовізуальних матеріалів про нацизм без його засудження, адміністративна відповідальність у вигляді штрафу підвищеного розміру – за дії, пов’язані із виготовленням, тиражуванням, збутом, або придбанням з метою збуту атрибутики, символіки, друкованих чи аудіовізуальних матеріалів про нацизм.

Водночас Верховна Рада відмовилася ухвалити інший законопроект, який передбачав запровадження кримінальної відповідальності за пропаганду фашизму, нацизму, шовінізму, комунізму, інших тоталітарних політичних течій, які обмежують свободу людини за ознаками раси, статі, віросповідання або майнового цензу, а також сексизму.

За ухвалення цього документа в першому читанні проголосували 175 депутатів за мінімально необхідних 226. Цей законопроект передбачав внесення відповідних змін до Кримінального і Кримінально-процесуального кодексів.

XS
SM
MD
LG