Доступність посилання

ТОП новини

Київ не має намiру змiнювати лiнiю кордону з Румунiєю по Дунаю – МЗС


Українська сторона не має намiру змiнювати лiнiю кордону з Румунiєю по рiчцi Дунай, заявляють у Мiнiстерствi закордонних справ. Як повiдомив директор департаменту iнформацiйної полiтики МЗС України Олег Волошин, у ситуацiї, що склалася навколо острова Майкан на Дунаї, українська сторона виходить iз принципу непорушення норм угоди мiж Україною та Румунiєю вiд 2003 року, яка закрiплює непорушнiсть державного кордону.

«Тому українська сторона не має жодних намiрiв змiнювати лiнiю кордону на цiй дiлянцi, всi спiрнi питання, якi виникають у зв’язку з бажанням румунської сторони провести вiдповiднi змiни, обговорюватимуться як за лiнiєю прикордонних служб, так i на запланованих на 27 квiтня консультацiях мiж заступником мiнiстра закордонних справ України Костянтином Єлiсєєвим i держсекретарем МЗС Румунiї Богданом Мазуром, якi вiдбудуться в Києвi», – повiдомив Волошин.

За його словами, Україна виходить iз того, що жодна дiлянка її територiї не може бути в односторонньому порядку захоплена iншою державою. «Будь-якi питання, якi виникають через природнi змiни чи з iнших причин на рiчцi Дунай, мають бути узгодженi на двосторонньому рiвнi й вiдповiдно до норм мiжнародного права», – пiдсумував дипломат.

Останнiм часом у ЗМI активно обговорюється тема претензiй Румунiї до України стосовно незаселеного острова Майкан на Дунаї.

За мiжнародним правом, коли кордон мiж країнами йде рiчкою, вiн проходить за фарватером, якщо сторони не змогли домовитися iнакше. Проте фарватер, що проходив мiж великим румунським островом Бабин i українським островом Майкан, змiнився. На цiй пiдставi румунська сторона заявила про необхiднiсть перенести кордон з Україною, пiсля чого Майкан став би румунським островом.
XS
SM
MD
LG