Доступність посилання

ТОП новини

У Кракові триває жалобна меса за президентським подружжям


У Маріацькій Базиліці о 15-ій годині (за київським часом) розпочалася жалобна меса за президентом Польщі Лехом Качинським та його дружиною Марією.

На літургії присутні родичі президентського подружжя, представники найвищої державної влади, зокрема маршалек Сейму Броніслав Коморовський, прем’єр Дональд Туск, а також закордонні делегації.

Зокрема, до Кракова прибули президент Німеччини Герст Келер, президент Росії Дмитро Медведєв, президент Литви Даля Грібаускайте, президент Чехії Вацлав Клаус, президент України Віктор Янукович, голова Європейського парламенту Єжи Бузек, а також представники парламентів різних країн.

Чимало світових лідерів не можуть бути присутніми на похороні президента Польщі Леха Качиньського.

Це пов'язано зі зривом повітряного сполучення в Європі через виверження вулкана в Ісландії. Зокрема, свою участь у церемонії поховання скасували президент Франції Ніколя Саркозі, президент США Барак Обама, канцлер ФРН Ангела Меркель, спадкоємець британської корони принц Чарльз, делегація парламенту Грузії, керівництво Південної Кореї. Не приїдуть прем'єр-міністри Іспанії і Канади, президенти Туреччини, Фінляндії та Ісландії, а також король Швеції Карл XVI Густав.

Тим часом, на машинах до Польщі виїхали прем'єр-міністр Естонії, президент Латвії, виконуючий обов'язки президента Молдови, екс-президент України Віктор Ющенко.

Минулої суботи в околицях Смоленська розбився літак польського президента з урядовою делегацією на борту. Її члени прямували до Катині для участі в пам’ятній церемонії на місці розстрілу тисяч польських офіцерів співробітниками радянського НКВС у 1940-му році.
XS
SM
MD
LG